Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

O zostavení vlády bude SMER-SD rokovať so SNS a ĽS-HZDS

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Strana Smer-sociálna demokracia, ktorá 17. júna vyhrala parlamentné voľby, pozvala do budúcej vládnej koalície SNS a ĽS-HZDS. Novinárom to oznámil v stredu večer predseda Smeru Robert Fico. Slovensko tak zrejme čaká vláda troch doposiaľ opozičných strán, ktorá podľa analytikov zrejme zásadne zmení ekonomické a sociálne reformy z uplynulých rokov. Lídri SNS a ĽS-HZDS sú s rozhodnutím Smeru spokojní, šéf SMK upozorňuje na riziká.

"Predsedníctvo strany Smer-SD na stredajšom rokovaní jednomyseľne poverilo predsedu strany, aby pozval na rokovanie o zostavení budúcej vládnej koalície ako partnerov SNS a ĽS-HZDS," povedal Fico na tlačovej konferencii po zasadnutí predsedníctva.

Smer, SNS a ĽS-HZDS sa už podľa Fica dohodli na rozdelení vládnych postov v pomere 11:3:2. Lídri SNS a ĽS-HZDS Ján Slota a Vladimír Mečiar podľa predsedu Smeru nebudú vo vláde a zostanú iba radovými poslancami. Okrem premiérskeho kresla si Smer nárokuje aj post predsedu parlamentu. Už vo štvrtok chce Smer so SNS a ĽS-HZDS začať s prípravami ustanovujúcej schôdze Národnej rady, začnú sa aj rozhovory o personálnom zložení vlády.

Podľa Fica bola pre Smer najdôležitejšia dohoda na programe. Predchádzajúce rozhovory so zástupcami strán podľa neho ukázali, že práve táto koalícia "umožní v najväčšej miere realizovať program moderného sociálneho štátu, posilní princíp solidarity spoločnosti a zabezpečí spravodlivejšiu distribúciu výsledkov ekonomického rastu," povedal.

Šéf Smeru zdôraznil, že jeho vláda sa prihlási ku všetkým záväzkom Slovenska voči Európskej únii a NATO. Chce vraj dodržať aj plán na dodržiavanie ekonomických kritérií pre prijatie eura od roku 2009. "Smer-SD garantuje, že táto vládna koalícia bude uskutočňovať proeurópsku politiku vo všetkých aspektoch a v nijakom prípade neohrozí dosiahnuté status quo v oblasti práv národnostných menšín," vyhlásil.

"Predsa len zvíťazil zdravý rozum nad rozličnými tlakmi či už zo Slovenska, alebo zo zahraničia," povedal ČTK šéf SNS Ján Slota. Sľúbil, že vláda, na ktorej sa bude podieľať jeho strana, bude štandardná. "Pevne verím, že ukážeme celému Slovensku aj celej EÚ, že budeme štandardou vládou, ktorá bude dobrá pre Slovensko," dodal.

ĽS-HZDS podľa podpredsedu strany Milana Urbániho počítala s tým, že bude súčasťou budúcej vlády. "Bolo na Smere, či si vyberie SMK alebo SNS. Rozhodnutie rešpektujeme," povedal ČTK. HZDS sa podľa neho bude usilovať, aby sa národniari správali vo vláde štandardným spôsobom. "Nemáme záujem na silných turbulenciách," dodal Urbáni. O ktoré dva posty v budúcej exekutíve bude mať jeho strana záujem, je podľa neho predčasné hovoriť.

Predseda SMK Béla Bugár však upozorňuje na riziká takejto vládnej zostavy. "Obávam sa, že táto vládna koalícia vyvolá na Slovensku možno aj napätie, ale určite bude problémom aj v zahraničí," povedal ČTK. Jeho strana vraj urobila všetko preto, aby nevznikla koalícia so SNS.

Analytici už skôr v súvislosti s možnou koalíciou Smer-SNS-HZDS upozornili na nevšedné spojenie socialistov s nacionalistami, za ktorých je považovaná SNS. V súvislosti s ĽS-HZDS bývalého premiéra Vladimíra Mečiara komentátori pripomínajú kontroverzný štýl vládnutia jeho kabinetov v 90. rokoch.

Prehľad kontroverzných výrokov predsedu SNS Jána Slotu >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu