Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

KDH nevysloví Ficovej vláde v parlamente dôveru

Predseda KDH Pavol Hrušovský
Predseda KDH Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) nepodporí v parlamente programové vyhlásenie vlády a nevysloví novej vláde dôveru. Ako uviedol dnes na tlačovej besede predseda KDH Pavol Hrušovský, dokument je z politického i odborného hľadiska neprijateľný. Kresťanskí demokrati sú sklamaní, že koalícia nedáva jasne najavo, akú tvár si želá, aby malo Slovensko.

"Pred voľbami nám Robert Fico ponúkol masku nemilosrdnej kritiky a išiel vláde po krku. Po voľbách je to salónna maska uvedomelých administrátorov, ktorí chcú udržať všetky ekonomické parametre, ale ako to chcú dosiahnuť, keď sľubujú štedré sociálne podpory, sa v programovom vyhlásení vlády neuvádza," vyhlásil Hrušovský. Zároveň dodal, že KDH je pripravené konštruktívne spolupracovať tam, kde to bude možné, a že KDH sa bude snažiť o kvalifikovanú oponentúru vládnych návrhov.

Ficova vláda svojimi opatreniami v programovom vyhlásení vlády sa podľa podpredsedu strany Júliusa Brocku snaží znížiť príjmy štátneho rozpočtu o 15 mld. korún a výdavky sa majú zvýšiť o 20 mld. Tento schodok chce vykryť z výnosov privatizácie bývalej vlády. Rozpočet Fondu národného majetku sa tak nepoužije na zníženie štátneho dlhu alebo dôchodkovú reformu, ale "pôjde hore komínom". "Ficova vláda je veľmi drahá," skonštatoval Brocka. Podľa neho vláda Smeru-SD svojimi zámermi v programovom vyhlásení vlády, ktorými chcú rušiť základy reforiem, škodí národným záujmom Slovenska. "Ficova vláda znižuje našu konkurencieschopnosť. Takáto vláda je nezodpovedná," uviedol Brocka.

Ficova vláda chce podľa Brocku budovať sociálny štát, a pritom robí neadresnú sociálnu politiku. Viac pomáha bohatým ako chudobným. Ako príklad uviedol reguláciu cien energií či príspevok pri narodení prvého dieťaťa, ktorý je na úkor viacdetných rodín. "Výsmechom solidarity je zámer vlády odškodniť klientov skrachovaných nebankových subjektov. Krach týchto pyramídových hier nebol živelnou pohromou, aby sa zodpovední občania solidarizovali s nezodpovednými," vyhlásil Brocka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu