Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Postaví sa Hedviga Malinová proti polícii?

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Vyše dvoch týždňov „nervoval“ slovenskú verejnosť prípad údajného extrémistického útoku študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej (23). Po troch dňoch, keď pred televízne kamery vystúpili všetky strany sporu a nahádzali na seba obvinenia z klamstva, sa všetci svorne rozhodli mlčať. Hedvigu medzitým opustil jej advokát, poslanec z radov SMK, a na rozhodnutie o tom, či podá sťažnosť proti zastaveniu vyšetrovania, jej zostalo už len pár dní. Všetko závisí od toho, do akej miery je Hedviga presvedčená o svojej pravde...

Otázka, či klame Hedviga, alebo sa mýli polícia, zamestnáva médiá aj Slovensko už niekoľko dní. Pred pár dňami samotná Hedviga Malinová otvorila otázku detektora lži. Podľa bývalého šéfa vyšetrovateľov Jaroslava Ivora je však v jej prípade možné preveriť vierohodnosť aj bez toho. Umožňuje to znenie paragrafu 150 Trestného poriadku - „ak sú závažné pochybnosti, či je u svedka znížená schopnosť vypovedať“. V takom prípade by znalecké posudky nezávisle od seba vypracovali dvaja súdni znalci z oboru psychiatrie. Podmienkou však je, aby Hedviga podala sťažnosť proti ukončeniu vyšetrovania, prokurátor ju akceptoval a celý prípad sa tak nanovo otvoril.

Hedviga tak v súčasnosti stojí pred rozhodnutím, či si v najbližších dňoch prevezme oznámenie o ukončení vyšetrovania a do troch dní proti nemu podá sťažnosť. Len v takom prípade by sa totiž prípad opätovne mohol dostať na stôl vyšetrovateľa. Ešte vo štvrtok však údajne napadnutú študentku opustil jej advokát, poslanec za SMK Gábor Gál, a vzápätí sa do prípadu odmietla viac zapájať aj samotná SMK, ktorá pôvodne spochybnila postup polície. „Ak ďalšie vyšetrovanie dokáže nepravdivosť tvrdení študentky, potom musí niesť zodpovednosť,“ dodala hovorkyňa SMK Lívia Solymos.

Na tento vývoj reagoval aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa v tejto veci rozhodol viac nevystupovať v médiách. Rozhodnutie o vyšetrovaní v kauze Hedviga vydala polícia ešte v pondelok. Ak si ho študentka v najbližších dňoch neprevezme, po uplynutí 15-dňovej lehoty sa bude dokument považovať za doručený. Po troch dňoch od tohto dňa by sa tak prípad, ktorý niekoľko dní zamestnával Slovensko aj zahraničie, stal minulosťou...


Verzia Hedvigy Malinovej (23) o útoku

- Do Nitry sa na skúšku viezla autobusom spolu s jedným profesorom. Na tele nemala žiadne poranenia.

- Cestou na univerzitu ju oslovil mladý pár v aute, ktorý ju požiadal o radu na cestu. Vysvetlila im ju po maďarsky.

- O pár minút ju údajne kvôli jej maďarčine napadli dvaja útočníci. Na presné miesto útoku si nespomína.

- Po útoku bežala Malinová priamo na univerzitu, kde študuje. Podľa vlastných slov bola v šoku.

- Po príchode na katedru chcela Hedviga najskôr zložiť skúšku. Jeden z profesorov jej urobil fotografiu, ktorú neskôr poskytla médiám.

- Učitelia vzápätí zavolali políciu aj novinárov. Zranená študentka bola prevezená na ošetrenie do Nitry.

- Neskôr na polícii pomohla Hedviga vyrobiť identikity možných páchateľov.
Prípad Hedvigy aj do europarlamentu

Podľa Moniky Flašíkovej- Beňovej by sa mala kauza Hedvigy dostať do europarlamentu o dva týždne. Jej prípad sa totiž spomína v návrhu rezolúcie o právach menšín v Európe. Podľa Beňovej je rezolúcia ako taká neprijateľná. Odsek týkajúci sa Hedvigy tam totiž nepatrí. „Predpokladám, že po tom, čo minister vnútra oznámil záver vyšetrovania, by bolo vhodné minimálne tento jeden prípad z deklarácie vyňať,“ uviedla s tým, že zatiaľ sa tak nestalo. Je však možné, že situácia na Slovensku bude napokon zaradená aj ako samostatný bod.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu