Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

ÚPN sa musí do pol roka vysťahovať

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR vypovedalo nájomnú zmluvu Ústavu pamäti národa (ÚPN), ktoré sídli v budove ministerstva na Námestí SNP v Bratislave. Agentúru SITA o tom informoval hovorca MS SR Michal Jurči. Dodal, že ÚPN má pol roka na to, aby si našiel nové sídlo.

Vysvetlil, že rezort justície potrebuje vyriešiť priestorový problém Krajského súdu Bratislava a Okresného súdu Bratislava 1, ktoré sídlia v Justičnom paláci. Keďže ministerstvo nenašlo vhodné priestory v prvom bratislavskom obvode, ktorý patrí medzi realitne najvychytenejšiu a najdrahšiu lokalitu na Slovensku, pristúpilo k vypovedaniu nájomnej zmluvy ÚPN. "Situácia s priestormi na Okresnom súde Bratislava 1 a Krajskom súde Bratislava je už dlhší čas alarmujúca. Dochádza tak k predlžovaniu konania, nakoľko sudcovia krajského a okresného súdu sídliaci v jednej budove nemajú dostatok pojednávacích miestností a iných priestorov," spresnil Jurči. Dodal, že podľa zákona súd nemôže sídliť mimo územia svojej pôsobnosti. "Ministerstvo spravodlivosti SR zároveň vopred odmieta akékoľvek politické špekulácie o zámeroch zrušiť túto významnú inštitúciu. V minulom období sa stala chyba, keď sa poskytla do nájmu budova, ktorú potrebuje súdnictvo," uzatvára Jurči.
Brocka: Harabinov rezort nemá rád ÚPN, preto mu škodí

BRATISLAVA - Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku "Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR, najmä jeho vedenie, nemá rado ÚPN a robí všetko preto, aby tomuto ústavu škodilo". Poslanec za SMK Gyula Bárdos dúfa, že vypovedanie nájomnej zmluvy zo strany rezortu spravodlivosti, nemá politické pozadie. Krok ministerstva "vnímam veľmi negatívne, nie je to správne riešenie". Podľa neho sa tým nič nevyrieši, súd možno získa potrebné priestory, ale stratí ich ÚPN.

Predseda parlamentného poslaneckého klubu najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS Stanislav Janiš hodnotí rozhodnutie MS ako "neštandardný krok jednej vládnej inštitúcie k druhej vládnej inštitúcii", konštatoval to pre agentúru SITA. Rozhodnutie vypovedať ÚPN nájom považuje za prejav obáv vládnej koalície z minulosti. Po doterajších dvoch neúspešných voľbách predsedu úradu v NR SR je to ďalší krok k likvidácii ÚPN, dodal Janiš.

Podpredseda vlády pre ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič, ktorého nominoval Smer-SD, je šokovaný zo spôsobu, akým MS vypovedalo nájomnú zmluvu ÚPN. "V slušnej spoločnosti nepoznám takéto spôsoby, že sa zo dňa na deň rozhodujeme o takýchto závažných veciach," reagoval na skutočnosť, že o výpovedi nájomnej zmluvy minister spravodlivosti Štefan Harabin neinformoval nikoho z vlády. Čaplovič si myslí, že v takýchto veciach je potrebné postupovať rozumne, citlivo a zvažovať čo ďalej.

Poslanec NR SR za SNS Rafael Rafaj si myslí, že ide o dočasný problém. Podľa neho, ak MS vypovedalo zmluvu, malo by ponúknuť ústavu alternatívne priestory, pretože ÚPN je inštitúciou, ktorá vznikla na základe zákona a "štát je povinný nájsť formu pre jeho fungovanie vo vyhovujúcich priestoroch. Inak si to neviem predstaviť." Rafaj nechcel komentovať, či ide o politický útok voči ÚPN.

Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni nepovažuje vypovedanie nájmu ÚPN za politickú záležitosť. Ako povedal pre agentúru SITA, "s tým politika nemá nič spoločné", je to len prevádzková záležitosť MS. Minister spravodlivosti Štefan Harabin je nominantom ĽS-HZDS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu