Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Štát sa chystá vyvlastniť súkromné poisťovne, tvrdí Novotný

Viliam Novotný
Viliam Novotný

BRATISLAVA - Povinným prepoistením poistencov štátu do verejnoprávnych poisťovní, ktoré navrhuje minister zdravotníctva, dôjde k vyvlastneniu súkromných zdravotných poisťovní, povedal v diskusnej relácii televízie TA3 V politike poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Upozornil, že cez prerozdeľovací zdravotný fond ovládne štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa až 87 percent všetkých disponibilných zdrojov v zdravotníctve. Takáto úprava ohrozí podľa Novotného aj slobodnú voľbu lekára, a to v prípade, keď štátna poisťovňa nebude mať uzatvorenú zmluvu s lekárom, ktorého si vyberie občan. „Ideme späť k modelu jednej zdravotnej poisťovne,“ zhodnotil navrhované zmeny Novotný.

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič považuje za nelogické, aby štát vytváral zisk súkromným zdravotným poisťovniam. Súčasná podoba systému zdravotného poistenia umožňuje podľa ministra poisťovniam vytvárať zisk na úkor solidarity v systéme. „Je neprijateľné, že z odvodov ľudí si niekto bude odvádzať zisk,“ Podpredseda Smeru-SD a parlamentu Pavol Paška nevidí dôvod na to, aby Pavel Kandráč nebol opätovne zvolený za verejného ochrancu práv.

V relácii pripomenul opozícii, ktorá sa dožaduje obsadenia postu ombudsmana vlastným kandidátom, že k činnosti Kandráča nemala v predošlom období žiadne výhrady. Vládna koalícia nechce dať opozícii ani tie posty, ktoré za predošlej vlády patrili opozícii, skonštatoval predseda SMK Béla Bugár. Nevidí tiež dôvod, aby SMK pracovala v komisii pre zmenu ústavy, ktorej vznik inicioval Paška, pokiaľ nevie, aké zmeny koalícia navrhuje. Akákoľvek účasť v podobnej komisii je podľa Bugára zbytočná, kým sa koalícia nedohodne vo vnútri a opozíciu neosloví s konkrétnymi návrhmi na zmenu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu