Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Muž, ktorý vymenil plynomer v Krompachoch

Plynár o celom nešťastí veľmi hovoriť nechcel. Zobraziť galériu (13)
Plynár o celom nešťastí veľmi hovoriť nechcel.

KROMPACHY - Po niekoľkých dňoch od osudného výbuchu plynu v Krompachoch sa Novému Času podarilo nájsť muža, ktorý v osudný deň menil v dome Ringošovcov plynomer. Bol zrejme aj jedným z tých, ktorí videli 5-ročnú Lenku živú ako poslední. Čo si myslí plynár o šialenom výbuchu? Mohli ho skutočne spôsobiť výmena plynomeru alebo plyn unikajúci cez poškodené potrubie?

Odpovede na príčinu smrtiaceho výbuchu už niekoľko dní hľadajú polícia i experti. Muž, ktorý v osudný deň menil plynomer, však tvrdí: „Všetko bolo v poriadku!“ Obšírnejšie sa na túto tému odmieta rozprávať. „Nemohlo to podľa mňa spôsobiť výbuch. Nemôžem a nechcem sa však ďalej k tomu vyjadrovať,“ povedal len Jozef Špilman a zmizol vo svojom dome. Práve on podľa susedov z okolitých domov v osudný deň menil na dome Ringošovcov a Langovcov plynomer.

Tragédia z piatka 2. februára, keď pri explózii zahynuli Monika Ringošová († 33) a jej dcérka Lenka († 5), však ani podľa odborníkov nemusí súvisieť s výmenou plynomeru. Unikajúci plyn by vraj totiž bolo cítiť. Aj výbuch by mal pravdepodobne iný priebeh a domček by sa nezosypal v priebehu niekoľkých sekúnd. „Na vine je zrejme staré potrubie. Plyn mohol unikať a hromadiť sa priamo v dome. Zacítiť sa už asi nedal, pretože zapáchajúca prísada merkaptan sa cez vrstvu zeme nedostala. Plyn je inak bez zápachu,“ tvrdia naše zdroje.

Susedia z okolia zničeného domu sa aj teraz boja. „Potrubie je staré. Plyn mohol unikať aj pod cestou, kadiaľ denne prejde množstvo ľudí, autobusov i áut. Buchnúť to mohlo kdekoľvek a kedykoľvek,“ tvrdia a neskrývajú obavy. Aj Emil Ringoš potvrdil, že vlani u nich v dome boli plynári dvakrát. Príčiny tragického výbuchu v súčasnosti vyšetrujú znalci. Podľa informácií polície by výsledky mali byť až do troch týždňov.

Emil Ringoš (33) prišiel pri výbuchu o manželku Moniku a dcérku Lenku. Pri živote ho však drží Jakubko (9), ktorého objavili v sutinách domu. Chlapček stále leží na klinike popálenín v Nemocnici v Šaci, kde ho v piatok po prvýkrát operovali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu