Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kšefty s orgánmi už aj na Slovensku!

„Predajca“ sa predstavil ako Gustáv a o celom obchode mal jasnú predstavu. Zobraziť galériu (6)
„Predajca“ sa predstavil ako Gustáv a o celom obchode mal jasnú predstavu.

TOPOĽČANY - Šialený a nepochopiteľný obchod! Nový Čas objavil na slovenskej internetovej stránke šokujúci inzerát: „Predám obličku, zdravotný stav v poriadku, krvná skupina Rh negatív.“ Muž z malej dedinky pri Topoľčanoch si ho podal len pred týždňom. Nový Čas človeka, ktorý sa takto rozhodol kšeftovať s vlastnými orgánmi, včera našiel. Predstavili sme sa ako záujemcovia o jeho obličku a potom sa to všetko začalo...

Nenápadný starší rodinný dom v dedinke neďaleko Topoľčian nám prišiel otvoriť asi 35-ročný muž. Len čo sme mu objasnili dôvod našej návštevy (hľadáme obličku pre chorú matku), predstavil sa ako Gustáv. „Neprekáža vám, že predávam tú ľadvinu? Koľko by ste dali?“ boli jeho prvé slová. Vzápätí začal hovoriť o vyšetreniach. Bolo jasné, že muž, ktorý pred nami stojí, má viac-menej všetko premyslené do najmenších detailov. „To by sme nemohli urobiť tak, že ľadvinu niekde v šope vyberiem a dám vám ju. Museli by sa spraviť vyšetrenia, že som vhodný darca. Museli by sa spraviť krvné testy vašej mamičky, moje a podľa toho by sa uvidelo, či by vaša mamička ľadvinu prijala. A to by nemala ľadvinu od nejakého opitého človeka. Keď mám aj problémy, neriešim to alkoholom,“ tvrdil.

Presnú predstavu mal aj o tom, koľko by za svoju obličku chcel zinkasovať. „Mohli by ste mi dať 60-tisíc korún? Asi skôr na účet ako v hotovosti. Viete, ako to chodí, ide človek s kabelkou a hotovo. Už je aj po peniazoch, aj po kabelke,“ dodal.

Naša ďalšia dohoda znie, že inzerát z internetu vymaže, a v utorok sa opäť stretneme s tým, že pôjdeme do nemocnice. „Povieme, že sme bratranec so sesternicou a takto si chceme pomôcť,“ dodal muž, ktorý vie, že to, čo sa chystá urobiť, je protizákonné. Sám sa však nebojí, že by ho za to chcel niekto potrestať. „Čo mne kto môže povedať, veď predávam svoje vlastné. Nemôžu ma za to zavrieť. Ale aj tak, spravíme to radšej tak, že sme rodina,“ uzavrel náš bizarný obchod.

ZAKÁZANÝ KŠEFT

Odobratie a prenos orgánov, tkanív a buniek s cieľom finančného zisku alebo iného majetkového prospechu je na Slovensku zakázané. Darcovstvo je dobrovoľné a bezplatné, pričom darcovi sa môže poskytnúť finančná náhrada preukázaných výdavkov na cestovné, ubytovanie a stravu, ktoré mu v súvislosti s odberom vznikli. Odber, kde nejde o geneticky príbuzných darcov, musí byť navyše schválený konzíliom, ktoré na tieto účely určí ministerstvo zdravotníctva.

O tom, čo sa dialo ďalej, čítajte v zajtrajšom Novom Čase.



Kšefty s orgánmi už
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu