Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obchod s orgánmi: Kúpil si život za 450-tisíc!

Peter Gális chcel zostať nažive aj kvôli tejto žene - manželke Eve.
Peter Gális chcel zostať nažive aj kvôli tejto žene - manželke Eve.

HORNÉ OBDOKOVCE - Toto je šok! Po tom, čo Nový Čas objavil človeka, ktorý ponúka na predaj svoju obličku, a vzápätí aj ľudí, ktorí sú ochotní ju kúpiť, vychádza najavo, že nelegálny obchod s orgánmi je možno oveľa bežnejšia vec, ako sa zdalo. Pre Nový Čas exkluzívne prehovoril muž, ktorý si obličku kúpil! Nemlčal ani predajca v nelegálnom kšefte.

Petrovi Gálisovi (42) z Horných Obdokoviec pri Topoľčanoch obličku predal kamarát za 450-tisíc korún! Dnes tvrdí, že vďaka obličke sa druhýkrát narodil, a ak by bolo potrebné, pokojne by za ňu dal hoci aj milión! Už takmer tri roky žije iba vďaka obličke od kamaráta. K zúfalému kroku ho priviedla blízkosť smrti.

„Ľadviny mi začali zlyhávať, keď som mal tridsaťpäť rokov. Päť rokov som chodil trikrát do týždňa na dialýzu. Medzitým som takmer zomrel. Už som videl aj tunel medzi dvoma svetmi.“ P. Gális tvrdí, že aj tento zážitok u neho odštartoval snahu spraviť všetko pre uzdravenie. Žiť chcel najmä kvôli manželke Eve a dvom vtedy 13- a 16-ročným synom. Podľa P. Gálisa s chorými obličkami to nebol život, ale pomalé zomieranie. „Opúchali mi nohy, mal som otvorené rany, veľmi som schudol,“ spomína. Bol aj v zozname darcov, žiadny sa však pre neho nenašiel.

„Kamarát vtedy zistil, že máme rovnakú krvnú skupinu. Navrhol, že keby som chcel, dohodneme sa. Najprv pýtal dvestopäťdesiattisíc korún. Po piatom roku dialýzy zvýšil sumu na 450-tisíc. Dal som mu ich. Keby chcel milión, zohnal by som aj ten,“ nebál sa otvorene priznať muž, ktorý sa kvôli obličke zadĺžil. Aj jeho mama si vzala pôžičku, ktorú dodnes spláca.

Lekárom kamaráti nepriznali, že jeden z nich predáva a druhý kupuje. „Dávajú na to pozor, aj kamaráta sa pýtali, či ho náhodou do niečoho nenútime,“ povedal P. Gális. Tvrdí, že kamarát, s ktorým sú si teraz blízki ako bratia, mu zachránil život. „Je to návrat do života. Dnes zase behám, bicyklujem, boxujem. Viete, čo to je? On predáva, ale ja s radosťou kúpim! S radosťou! Áno, dal som mu peniaze, ale bez neho by som bol už mŕtvy!“ dodáva muž.

Muž, ktorý mu predal obličku


Nový Čas našiel aj muža, od ktorého P. Gális obličku kúpil. Ten nám porozprával svoj príbeh, nechcel však byť menovaný. „Viete, osemdesiat percent ľudí to, čo som spravil, nevzalo veľmi dobre. Ja som si toho vedomý, že som mu zachránil život,“ povedal.

„Ľudia videli motiváciu v peniazoch, ale o to mi nešlo. Vykonal som v živote aj dosť zlých vecí. No vždy som chcel urobiť niečo veľké. Spravil som to aj pre seba, aby som odčinil všetky hriechy, aby som mohol spokojne zomrieť,“ vraví. Muž pre Nový Čas priznal, že od P. Gálisa peniaze vzal. „Peniaze ani motiváciou neboli, alebo iba čiastočnou, pretože vtedy som mal ekonomické problémy, lebo som sa čerstvo rozviedol. Keby som to však chcel spraviť pre peniaze, tak podám inzerát na internete a predám ľadvinu za dva alebo tri milióny,“ dodáva predajca. „Je to krásny pocit, keď viem, že vďaka mne kamarát žije,“ tvrdí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu