Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďurkovský by Slotov návrh územného členenia privítal

Andrej Ďurkovský
Andrej Ďurkovský

BRATISLAVA - Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský by privítal návrh predsedu SNS Jána Slotu o zmene územnosprávneho členenia Slovenskej republiky (SR), ktorý prezentoval na štvrtkovej tlačovej besede.

Podľa Ďurkovského by sa znížením počtu vyšších územných celkov (VÚC) zjednodušilo fungovanie samosprávy SR a prinieslo by to aj šetrenie peňazí. Ako Ďurkovský ďalej uviedol pre agentúru SITA, privítal by, keby Slota navrhol zmeniť územnosprávne členenie tak, aby Bratislava mala postavenie samostatného VÚC. V tom prípade by počkal s predložením návrhu zákona o Bratislave, ktorý tiež počíta s osamostatnením sa hlavného mesta SR. "Návrh síce úplne do detailov nepoznám, ale osobne za zaň prihováram," dodal Ďurkovský.

Predseda koaličnej SNS Ján Slota na štvrtkovej tlačovej besede oznámil, že na najbližšej koaličnej rade oboznámi partnerov s návrhom, ktorým chce SNS zákonom zredukovať počet VÚC a nanovo upraviť ich zloženie a postavenie. Podľa neho bude návrh v dvoch variantoch - buď s piatimi alebo optimálne tromi krajmi, pri rešpektovaní zvláštneho postavenia Bratislavy, resp. Košíc.

SNS chce týmto zredukovať bujnejúcu byrokraciu a priblížiť krajskú samosprávu občanom, keďže navrhuje, aby poslancami krajských parlamentov boli starostovia a primátori miest z kraja. Slotu k návrhu podnietili aj posledné iniciatívy županov, ktorí chcú ďalej zvyšovať administratívu na získavanie eurofondov. Návrh by v prípade schválenia podľa predsedu SNS vstúpil do platnosti tak, aby sa už najbližšie voľby do krajských samospráv riadili podľa neho.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu