Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico nesúhlasí so základňou v Česku

Fico to povedal po dnešnom stretnutí s talianskym premiérom Romanom Prodim.
Fico to povedal po dnešnom stretnutí s talianskym premiérom Romanom Prodim. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico nesúhlasí s výstavbou protiraketových základní v susednom Česku a Poľsku.

Okrem toho, že o základniach sa podľa neho dostatočne nerokovalo s Európskou úniou, Ruskom a NATO, sa mu tiež nepáči, že zariadenia by boli príliš blízko Slovenska. Fico to povedal po dnešnom stretnutí s talianskym premiérom Romanom Prodim. Zdôraznil však, že je to jeho osobný názor, nie postoj slovenskej vlády.

"Som proti takýmto raketovým základniam a proti takýmto radarovým základniam na území Európskej únie v takej bezprostrednej blízkosti k Slovenskej republike. Nás sa to absolútne dotýka," tvrdil Fico.

Prahu a Varšavu o umiestnenie základní požiadali Spojené štáty. Prípadnou výstavbou protiraketového štítu sa však cíti byť ohrozené Rusko. Washington naopak argumentuje, že systém by bol namierený proti takzvaným "darebáckym" štátom, ako napríklad Irán.

Fico už viackrát zopakoval svoj odmietavý postoj k základniam, väčšinou však tvrdil najmä to, že on osobne by nesúhlasil s podobnými základňami na slovenskom území. Dnes tiež poznamenal, že Rusko a Spojené štáty sa zrejme na riešení tohto problému nedohodnú, pretože obe strany už zaujímajú príliš extrémne pozície. Zopakoval, že o základniach sa malo rokovať s Ruskom od začiatku. "Teraz sa zrazu ten záujem ukazuje, ale my na Slovensku hovoríme, že už sa chytá zajac za chvost," tvrdil premiér.

Slovenský premiér je známy občasnou kritikou politiky Spojených štátov. Ostro napríklad odsúdil americký zásah voči režimu Saddáma Husajna v Iraku, odkiaľ jeho kabinet stiahol slovenských ženistov. Opačný názor na základne ako Fico v minulosti ponúklo slovenské ministerstvo zahraničných vecí. To tvrdilo, že prispejú k bezpečnosti v strednej Európe.

Zatiaľ čo poľský premiér Lech Kaczyński už vyhlásil, že o výstavbe základne v Poľsku je prakticky rozhodnuté, v Česku sa proti radaru ozývajú odmietavé hlasy opozičných sociálnych demokratov a komunistov. Objavili sa aj požiadavky na referendum.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu