Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zmeny v sociálnych zákonoch majú priniesť miliardy

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Ministerstvo práce predpokladá, že pripravované obsiahle zmeny v zákone o sociálnom poistení zlepšia hospodárenie štátnej Sociálnej poisťovne ročne asi o desať miliárd korún.

Doteraz úrad predpokladal, že chystané úpravy v roku 2008 prinesú poisťovni 11,5 miliardy Sk. Ministerstvo znížilo odhad príjmov pre úpravy pripravovanej novely.

Konečná podoba materiálu, ktorý prerokuje vláda, by mala byť známa v najbližších dňoch. "Definitívne riešenie bude známe tento týždeň, prípadné ďalšie zmeny však budú už len minimálne" povedala dnes novinárom ministerka práce Viera Tomanová.

Najväčší prínos si úrad sľubuje od zrušenia maximálneho vymeriavacieho základu pre výpočet povinného dôchodkového poistenia. Pôvodne sa mal tento strop odstrániť aj pri nemocenskom poistení, nakoniec však ministerstvo od tohto zámeru upustilo. V prvom návrhu materiálu úrad počítal, že pre zrušenie maximálnych vymeriavacích základov zaplatí viac na odvodoch asi 240.000 ľudí, po jeho úprave to však bude omnoho menej.

Novela by podľa Tomanovej mala zlepšiť celkovú bilanciu priebežne financovaného dôchodkového systému, v ktorom Sociálna poisťovňa zhromažďuje povinné sociálne odvody od občanov i firiem a vypláca okrem iného starobné alebo invalidné dôchodky. Poisťovňa tiež odvádza časť povinných odvodov na penzijné účty vyše 1,5 milióna ľudí, ktorí sa rozhodli sporiť si na dôchodok. Výpadok týchto zdrojov vláda Sociálnej poisťovni vykrýva z časti privatizačných príjmov, ktoré by mali vystačiť do roku 2009. Hospodárenie Sociálnej poisťovne sa započítava do okruhu verejných financií, ktoré musí kabinet zlepšovať pre plánované prijatie eura od januára 2009.

Ministerka potvrdila, že ľudia počas chystaného polročného prechodného obdobia nebudú môcť voľne minúť peniaze nasporené na svojich účtoch v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). Ak sa sporiteľ rozhodne z druhého penzijného piliera vystúpiť, našetrené peniaze bude musieť previesť do štátneho priebežného systému. K takémuto riešeniu sa úrad priklonil na základe výsledkov právnej analýzy chystaných zmien.

Úrad naďalej trvá na svojom zámere, aby si napríklad ženy na rodičovskej dovolenke, za ktoré platí odvody štát, nemohli počas starostlivosti o dieťa sporiť v DSS, ale mali by zostať v štátnom dôchodkovom systéme.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu