Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Fico kritizoval sporenie v DSS aj prácu médií

Robert Fico počas tlačovej konferencie na tému
Robert Fico počas tlačovej konferencie na tému "Sladké mámenie vyšších dôchodkov." (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico dnes kritizoval sporenie v druhom dôchodkovom pilieri, v ktorom si vyše 1,5 milióna Slovákov sporí na penzie v dôchodkových fondoch.

Poukázal na údajné nevýhody odkladania peňazí do súkromných dôchodkových správcovských spoločností (DSS) a obhajoval štátny priebežný dôchodkový systém. Predseda vlády opäť napadol médiá, ktoré sú podľa neho skorumpované, keď obhajujú záujmy DSS.

"Slovenské médiá, ktoré pohltili viac ako jednu miliardu korún z reklamnej kampane DSS, a ktoré si užívajú na zahraničných lyžovačkách platených DSS, aj naďalej jednostranne útočia na vládu s cieľom napomôcť snahám DSS zastaviť prijatie zákona z dielne ministerstva práce zasahujúceho do jednostranne výhodného podnikania týchto súkromných DSS," uviedol Fico v stanovisku.

Premiér ešte v sobotu upozornil na možnú korupciu žurnalistov, ktorí prijali pozvanie od jednej DSS na zahraničnú lyžovačku. Asociácia týchto spoločností snahy o ovplyvňovanie médií odmietla. Kritizovala však návrh zákona, ktorým chce ministerstvo práce presadiť výrazné zmeny v dôchodkovom systéme. Mnohé pripomienky k tomuto materiálu pritom okrem asociácie vzniesli aj ďalšie štátne úrady či centrálna banka.

Fico vyhlásil, že súčasný druhý dôchodkový pilier, ktorý zaviedla predchádzajúca pravicová vláda Mikuláša Dzurindu, negarantuje výnosy a ľudia by mohli o svoje úspory aj prísť. "Vláda nemôže vylúčiť, že v priebehu rokov môže vývoj v DSS a ich schopnosti vyplácať dôchodky nabrať rozmery a črty podobné vývoju v nebankových subjektoch," píše sa vo vyhlásení. Po krachu niekoľkých nebankových spoločností prišli v minulých rokoch tisíce Slovákov o miliardy korún.

"Podľa nás sú vklady dobre chránené, pretože sú kontrolované jednak národnou bankou, jednak audítormi, jednak vnútornou kontrolou," reagoval predseda Asociácie DSS Peter Socha.

Kabinet chce podľa Fica ľuďom umožniť, aby sa od januára do júna budúceho roka mohli rozhodnúť, či si budú naďalej odkladať polovicu povinných dôchodkových odvodov v súkromných spoločnostiach, alebo ich budú odvádzať len do štátnej Sociálnej poisťovne. Premiér tiež poukázal na stratu hospodárenia DSS, ktorá podľa neho vlani dosiahla 1,73 miliardy korún a na stotisícové zárobky vedenia spoločností.

Hospodárenie DSS je však zo zákona oddelené od správy peňazí na účtoch sporiteľov. Na investovanie peňazí klientov dohliada centrálna banka. Stratu firiem v uplynulých rokoch spôsobili napríklad reklamné výdavky DSS pri rozbehu činnosti.

Sporenie v dôchodkových fondov v súčasnosti ponúka šesť spoločností, ktoré spoločne spravujú majetok klientov v objeme vyše 41,5 miliardy korún. Vstup do systému je povinný predovšetkým pre študentov, ktorí prvý raz začnú pracovať. Sporitelia sa môžu rozhodnúť, či chcú svoje peniaze investovať do konzervatívnejších alebo naopak akciových fondov, ktoré však môžu zaznamenať vyššie výkyvy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu