Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Biľak oslavuje 90. narodeniny: Žiadne dary nebudú!

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Kedysi to bol jeden z najmocnejších a najnenávidenejších pohlavárov komunizmu. Teraz je z neho starec, ktorý si želá, aby mu ešte vydržalo zdravie. Reč je o Vasiľovi Biľakovi, ktorý sa dnes dožíva úctyhodného veku - 90 rokov. Žiadnu oslavu však nechystá a namiesto darov dostane od najbližšej rodiny len želania, aby v zdraví žil ešte ďalšie roky.

„Je šťastie, že sa takého veku dožil, žiadna oslava sa nechystá. Nikoho ani nepozval, aj keď za ním stále chodia jeho priatelia,“ prezradil na svokra jeho zať Jozef Ševc, ktorý bol do minulého roku predsedom Komunistickej strany Slovenska. Aký darček k jeho sviatku mu daruje rodina, to však už nechcel komentovať. „A čo môžete kúpiť deväťdesiatročnému? To nechajte tak,“ uzavrel Ševc s tým, že určite mu zablahoželá celá rodina. „Mentálne je na tom dobre, fyzicky trochu slabšie. Žije však v presvedčení, že jeho život nebol zbytočný a niečo dokázal,“ tvrdí jeho zať. Kedysi bol jeho život rušnejší, dnes je z neho už starec, ktorý prakticky neopúšťa svoju bratislavskú vilu. „Pohybuje sa, no nie už tak, ako bol zvyknutý behať, vozík však ešte nepotrebuje,“ rozpráva o jeho fyzickej kondícii Ševc.

Vasiľ Biľak na poste tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Československa pôsobil 20 rokov, až do nežnej revolúcie v roku 1989. Stal sa nenávideným hlavne pre podpis pod pozývací list, ktorý podnietil Sovietsky zväz na zásah do nášho reformného procesu. Po páde komunizmu za to čelil viacerým žalobám. Zo všetkých obvinení, vrátane vlastizrady, sa mu však podarilo uniknúť.

Kto je Vasiľ Biľak

Narodil sa 11. augusta 1917 v rusínskej rodine v obci Krajná Bystrá. Keď mal 11 rokov, osirel a učňovské roky prežil v Hradci Králové, kde sa vyučil za krajčíra. V roku 1953 začal svoju kariéru v straníckych i štátnych funkciách KSČ. Od polovice 50. rokov do roku 1968 bol tajomníkom a členom predsedníctva ÚV KSS. V roku 1968 zasadol do kresla tajomníka ÚV KSČ, v ktorom zostal nasledujúcich 20 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu