Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mikolaj: Maturita bude jednoduchšia

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Školská reforma nebude ultraliberálna, vyhlásil na dnešnej tlačovej besede minister školstva Ján Mikolaj. Školy by mali získať viac slobody pri tvorbe učebných osnov a využívaní vyučovacích metód, ale štát sa nesmie zbaviť zodpovednosti za vzdelávanie.

Podľa Mikolaja štát bude naďalej určovať štandardy, ktoré budú musieť dodržiavať. "Liberálne hodnoty tam nehľadajte, to poviem otvorene, to si myslím, že zase v takom svrabe nie sme," uviedol šéf rezortu počas predstavovania svojich priorít na tento školský rok. Podľa neho reforma odstráni zo škôl memorovanie encyklopedických informácií a otvorí dvere tvorivosti.

Zmeny sa dotknú aj testovania deviatakov Monitora 9, ktorý v minulosti vyvolával mnoho pochybností pre únik testov. Mikolaj považuje za nedostatočné, že z výsledkov Monitora 9 sa dá dozvedieť iba rozsah vedomostí žiakov v percentách, pričom v zahraničí sa v rámci testovania PISA zisťuje čitateľská gramotnosť, ktorá má lepšiu výpovednú hodnotu. Doterajšia forma Monitora 9 sa preto skončila.

Štátny pedagogický ústav už vymýšľa nový systém testovania. "V tomto roku by to šlo zrejme generálnou skúškou, bude to opäť plošné testovanie, ale už s úplne iným charakterom, čiže ideme na meranie gramotnosti," povedal Mikolaj. Podľa neho ešte nie je rozhodnuté, či testovanie zavedú aj pre štvrtákov na základných školách.

Novinkám sa nevyhnú ani maturity. "Chceme nanovo definovať maturitu s tým, že by sa vychádzalo z tradície maturity. Zdá sa nám, že maturita sa uberá iným smerom," vyhlásil Mikolaj s tým, že chce presadiť, aby vysoké školy akceptovali výsledky maturít a zrušili prijímacie skúšky. Zostať by mali externé časti maturít zo slovenského jazyka a cudzích jazykov. "Určite zrušíme triedy A, B, C. To nepovažujeme za správne, nikto nevie povedať, čo je to A, čo B, aký je rozdiel medzi A a B, a teraz je dokonca forma C," dodal Mikolaj. Testovanie cudzích jazykov by prebiehalo od najľahších po najťažšie otázky.

Mikolaj odmieta zaviesť domáce vzdelávanie. "Nie, v žiadnom prípade," odpovedal na otázku, či povolí vzdelávanie detí rodičmi, ktorí nemajú pedagogické vzdelanie. Podľa neho to môže deťom viac poškodiť než pomôcť. Súčasťou školskej reformy bude aj nový systém odmeňovania učiteľov, ktoré sa bude odvíjať od kariérového rastu. Rezort školstva momentálne rokuje o podrobnostiach s ministerstvom práce. Minister plánuje znížiť počet žiakov v triedach. Na základných školách chce vyriešiť nedostatok učiteľov cudzích jazykov.

"Určite ich nekúpime," avizuje minister s tým, že učitelia, ktorí sú kvalifikovaní pre vyučovanie na prvom stupni, by sa mohli doučiť cudzí jazyk. "Štát im to zaplatí, štát im dá takúto možnosť. V rámci našich metodicko- pedagogických centier sa budú môcť naučiť cudzí jazyk na takej úrovni, aby mohli tretiakov, štvrtákov učiť," vysvetľuje minister. Ministerstvo školstva v súčasnosti pripravuje odbornú diskusiu. Paragrafové znenie nového školského zákona chce predložiť do konca roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu