Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Palko protestoval proti zásahu polície na demonštrácii v Bruseli

Vladimír Palko
Vladimír Palko

BRATISLAVA - Poslancovi opozičného KDH Vladimírovi Palkovi sa nepáči, že belgická polícia v Bruseli zasahovala na zakázanej demonštrácii proti islamizácii Európy.

Bývalý minister vnútra a konzervatívny politik Palko sa na postup proti demonštrantom sťažoval v liste belgickému veľvyslancovi na Slovensku Alainovi Coolsovi. Informoval o tom Palkov asistent Vladimír Pčolinský.

Pri príležitosti šiesteho výročia teroristických útokov v Spojených štátoch sa v utorok v Bruseli zišlo niekoľko stoviek ľudí na demonštrácii, ktorú zorganizovala aliancia SIOE (Stop Islamizácii Európy), tamojšie úrady ju však zakázali. "Nerozumiem, prečo je v Bruseli zakázané demonštrovať proti islamizácii Európy," citoval z Palkovho listu Pčolinský. Palko viackrát verejne upozorňoval na problémy prisťahovalectva, jeho KDH napríklad ostro odmieta, aby do EÚ vstúpilo Turecko.

Polícia v Bruseli podľa Palka medzi demonštrantmi napadla aj politikov - podpredsedu flámskeho parlamentu Luka Van Nieuwenhuysena a predsedu pravicovej flámskej separatistickej strany Flámsky záujem a člena Európskeho parlamentu Franka Vanheckea. "Aby polícia napádala členov parlamentu, to som si dodnes v dnešnej Európe dokázal predstaviť iba v Lukašenkovom Bielorusku," napísal Palko v liste. Postup bruselského magistrátu a belgickej polície ďalej poslanec prirovnal k postupu komunistických orgánov na Slovensku pred rokom 1989.

Organizátori manifestácie očakávali, že na protest príde asi 20.000 ľudí. Desiatky ľudí z niekoľkých stoviek demonštrantov, ktorí nakoniec na manifestáciu prišli napriek zákazu, zatkla polícia; údajne medzi nimi boli aj dvaja českí občania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu