Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rada pre reklamu: Kampaň proti potratom je neetická!

Jeden z kontroverzných bilbordov Zobraziť galériu (4)
Jeden z kontroverzných bilbordov (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Reklamné bilbordy proti interrupciám, ktoré v posledných týždňoch vyvolali širšiu diskusiu o umelom prerušení tehotenstva, porušili etické pravidlá reklamy. Rozhodla o tom dnes Arbitrážna komisia Rady pre reklamu. Občianske združenie, ktorú reklamnú kampaň spustilo, v nej však bude pokračovať, povedala jeho zástupkyňa Jana Tutková.

Bilbordy, ktoré zobrazujú detail nenarodeného dieťaťa po interrupcii, mohli podľa členov komisie necitlivo zasiahnuť niektorých ľudí. "Komisia dospela k názoru, že reklama je v rozpore s etickým kódexom," povedala novinárom jej predsedníčka Jarmila Grujbárová. Rozhodnutie síce nie je pre občianske združenie záväzné, rada však môže požiadať o prelepenie plagátov aj bilbordovú spoločnosť. Ak je členom rady, mala by postoj arbitrážnej komisie rešpektovať, dodala prezidentka Rady pre reklamu Eva Babitzová.

Predsedníčka komisie Jarmila Grujbárová:

 

 

 


Vhodnejším spôsobom by bolo, keby občianske združenie svoj názor šírilo prostredníctvom letákov v gynekologických ambulanciách, zhodli sa zástupcovia komisie. Zdôraznili zároveň, že posudzovali výlučne vzhľad bilbordov a nie problematiku umelého prerušenia tehotenstva.

Občianske združenie však naďalej považuje za neetické to, že interrupcie sú na Slovensku legálne. Preto budú v kampani pokračovať podľa pôvodného plánu do konca septembra. "Budeme pokračovať a brániť práva bezbranných, kým sa táto nespravodlivosť voči nim úplne nezastaví," reagovalo združenie.


Iniciátorka kampane Jana Tutková:

 

 

 

 

 

 


Za miernejší spôsob informovania sa vyslovili psychologičky, ktoré v minulosti pomáhali ženám po absolvovaní interrupcie. "O problematike by bolo vhodné informovať iným spôsobom," uviedla Etela Mišaničová. "Je veľa žien, ktoré musia podstúpiť interrupciu zo zdravotných dôvodov," upozornila psychologička Miroslava Heráková.


Predsedníčka komisie Jarmila Grujbárová:

 

 

 

 

 


Kampaň proti umelým prerušeniam tehotenstva spustilo občianske združenie pri príležitosti 50. výročia legalizovania zákroku v bývalom Československu. Téma umelých prerušení tehotenstva naďalej vyvoláva diskusie aj vo svete. Zatiaľ čo v niektorých krajinách je zákonom umožnené slobodné rozhodnutie matky, takzvaný pro choice princíp, v iných krajinách, ako v Poľsku presadili zákonodarcovia takzvaný pro life princíp, a teda zákaz interrupcií.

Na Slovensku bolo vlani podľa Štatistického úradu vykonaných 14.243 prerušení, v roku 1988 to bolo 51.000 interrupcií.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu