Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

SMK sa ohradila proti vyjadreniam Slotu na adresu Maďarov

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Opozičná Strana maďarskej koalície (SMK) sa dnes ostro ohradila proti vyjadreniam šéfa vládnej Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu na adresu Maďarov. Ten ich minulý týždeň v rozhovore pre ČTK okrem iného obvinil z vytvárania napätia v strednej Európe.

Slota zároveň obhajoval odsun Nemcov z českého pohraničia po druhej svetovej vojne. Vyhlásenia Slotu sú podľa SMK "neprijateľné v demokratických spoločnostiach". "Predseda SNS Ján Slota kazí dobré meno Slovenskej republiky v celom demokratickom svete a dnes už je jasné, že ani premiér (Robert) Fico, ani politická strana Smer nie sú schopní udržiavať ho na uzde," uviedla v tlačovom vyhlásení hovorkyňa SMK Eva Dunajská.

Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sa v posledných dňoch zostrili po tom, ako parlament prijal na podnet SNS uznesenie o nemennosti povojnových dekrétov. Tie postihli občianske a majetkové práva maďarskej a nemeckej menšiny v bývalom Československu. Podobné vyhlásenie prijala v minulosti aj česká Poslanecká snemovňa.

Slota pre ČTK povedal, že uznesenie parlamentu bolo odpoveďou na maďarské požiadavky, medzi ktoré už viackrát zaradil aj údajnú snahu o politickú autonómiu na juhu Slovenska, kde žije prevažne maďarská menšina. Šéf SNS tiež prirovnal násilie, ktoré páchali nemeckí nacisti počas vojny v Protektoráte Čechy a Morava, k postupu Maďarska voči Slovákom pri zaberaní juhu Slovenska v roku 1938. Pochvalne sa vyjadril aj o povojnovom nariadenom odchode Nemcov z českého pohraničia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu