Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéfovi Najvyššieho súdu Karabínovi už nehrozí trest

Milan Karabín
Milan Karabín (Zdroj: TASR)

KOŠICE - Predseda Najvyššieho súdu Milan Karabín nedostane trest za to, že na súd nepustil kontrolu z ministerstva spravodlivosti. Rozhodol o tom dnes Ústavný súd (ÚS). O potrestanie Karabína požiadal minister spravodlivosti Štefan Harabin, žiadal preň zníženie platu.

"Vždy som veril v spravodlivosť, to ma 33 rokov držalo v justícii," povedal novinárom po vyhlásení nálezu súdu Karabín. Podľa ÚS sa predseda Najvyššieho súdu svojím konaním vlani v auguste nedopustil závažného disciplinárneho porušenia zákonov. Rozhodnutie súdu je konečné a nemožno sa voči nemu odvolať.

Harabin pôvodne chcel, aby Karabínovi znížili plat na 70 percent na obdobie šiestich mesiacov. Minister mal s Karabínom niekoľko sporov aj v minulosti.

Karabín označil kroky Harabina smerujúce proti nemu za tlak výkonnej moci na predsedu Najvyššieho súdu a samotný súd.

ÚS rieši podľa slovenských zákonov disciplinárne previnenia sudcov len v prípade predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu a tiež v prípade generálneho prokurátora. O disciplinárnom postihu ostatných sudcov rozhoduje Sudcovská rada. Súhlas Ústavného súdu je však potrebný aj v prípade trestného stíhania sudcov.

Zatiaľ Ústavný súd riešil podobný prípad iba raz, keď vlani začiatkom decembra udelil pokutu 7000 korún generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi za to, že spôsobil autonehodu. Trnka podal na Ústavný súd návrh na svoje potrestanie sám.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu