Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Malý Marek nadránom zomrel

Lekárom sa, bohužiaľ, nepodarilo zachrániť život jedného z dvojčiat Zobraziť galériu (9)
Lekárom sa, bohužiaľ, nepodarilo zachrániť život jedného z dvojčiat

BRATISLAVA – Jedno z oddelených siamských dvojčiat, malý Marek, dnes o 6.30 nadránom zomrel. Redakcii Nového Času to potvrdila rodina detí. Zdravotný stav Marka Müllera bol dlhodobo kritický a lekári označili jeho vyhliadky na zlepšenie ako veľmi nízke.

Lekári sa po celý čas snažili o komplexnú resuscitačnú liečbu, no stav dieťaťa sa postupne zhoršoval.

Klinický stav jeho bračeka Miška "je po ďalšej operačnej revízii brucha bez podstatnejšej zmeny". Informácie zverejnila včera stránka Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Siamské dvojičky sa narodili 11. apríla tohto roka. Operácia, pri ktorej ich oddelili, sa začala v piatok 14. septembra a operačný tím ju dovŕšil po 19 hodinách 15. septembra. Zákrok bol nevyhnutný, pretože Marek a Miško začali mať problémy s dýchaním. Bez operácie by dnes takmer polroční chlapci neprežili.

Po operácii, ako lekári predpokladali, sa objavili komplikácie. Markov stav výrazne zhoršila rozsiahla infekcia, Miška museli v priebehu posledných dní trikrát operovať z dôvodu prederavenia črievka. Tretí raz, a zatiaľ naposledy, podstúpil operáciu v nedeľu po tom, ako u neho lekári zistili problémy s črievkami.


T. Šagát: Nič horšie nie je ako keď strácame pacienta - dieťa

Stanovisko k úmrtiu Marka Müllera dnes na tlačovej besede prezentovali zástupcovia Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave, kde chlapčeka oddelili od jeho brata Miška a kde bol do dnešného rána hospitalizovaný.

"So zármutkom musím oznámiť, že dnes o 6.30 hod. Marek podľahol pooperačným komplikáciám, bohužiaľ. Aj týmto chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodičom a celej rodine Marka. Myslím si, že budeme teraz bojovať aj za neho, aby sme dali šancu ďalej Miškovi," povedal riaditeľ DFNsP Daniel Žitňan. Ako dodal, je presvedčený, že vytvorili s lekármi dobrý kolektív a urobili, čo bolo v ich silách. "Ale bohužiaľ, tento boj sme nevyhrali," dodal.

Ľútosť vyjadril aj primár Kliniky detskej chirurgie DFNsP Vladimír Cingel, ktorý operáciu viedol. Všetkých zároveň požiadal, aby "sme teraz jeho anjelika nechali tíško odísť". "Telefonoval som aj s mamičkou, tlmočil som jej úprimnú sústrasť v mene celého kolektívu chirurgov a operačných sestier. Má žiaľ a bolesť, ale čo ma šokovalo je, že na cintoríne na ňu číhali reportéri, aby si odfotili, kde bude ležať Mareček. Asi nemusím pokračovať", povedal Cingel.

"Nič horšie nie je ako keď strácame pacienta - dieťa", skonštatoval prednosta kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Tibor Šagát. "Je mi ľúto, že sme to nedokázali zlomiť a zvrátiť a s veľkou nádejou sa dívam do budúcich dní", poznamenal k zdravotnému stavu Miška.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu