Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Jureňa nevylučuje odstúpenie, ani odchod hnutia z vlády

Miroslav Jureňa
Miroslav Jureňa (Zdroj: SITA)

RUŽOMBEROK - Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa nevylúčil svoj odchod z funkcie. "Všetky alternatívy sú otvorené," povedal krátko po príchode do Ružomberka šéf rezortu pôdohospodárstva. Jureňa je pripravený sa aj sám vzdať postu ministra.

"Som za pragmatické riešenia, ak by to bolo východisko, tak pripúšťam takúto vec, že to navrhnem sám," povedal Jureňa. Nevylúčil ani odchod ĽS-HZDS z vlády. Podľa Jureňu je to jedna z alternatív, o ktorej sa bude rokovať na dnešnom rokovaní poslaneckého klubu a vedenia hnutia. To chce v prvom rade obhájiť svoje pozície aj vo vzťahu k verejnosti, ktorá je podľa Jureňu "masírovaná" tak, že HZDS je tým zlým.

"Rozhodujeme sa hamletovsky, byť či nebyť," dodal. V prípade odchodu z funkcie ministra je pripravený vrátiť sa späť do parlamentu. Ak by odišiel z ministerského kresla, chcel by prehovoriť do voľby nového kandidáta na post ministra. Jeho náhradníkom by mal byť mladý človek. O tejto záležitosti je však podľa Jureňu ešte skoro hovoriť.


Odchod ministra požaduje premiér Robert Fico, ktorý mu pripisuje zodpovednosť za kontroverzný prevod pozemkov.

"Vedenie strany má tú kompetenciu, aby rozhodovalo o tom, či odídem dobrovoľne, alebo či sa strana rozhodne odísť ako celok," citovala Jureňu televízia TA3. Rozhodnutie vedenia ĽS-HZDS sa očakáva v neskorých nočných hodinách.

Fico pohrozil, že ak Jureňa neodstúpi, dá v piatok návrh prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, aby ho odvolal. Pre kontroverzné prevody pôdy, ktorú získala firma údajne blízka ĽS-HZDS, sa už vzdal funkcie námestníka Slovenského pozemkového fondu nominant ĽS-HZDS Branislav Bríza. Jureňa sa Brízu zastával.

Viacerí funkcionári ĽS-HZDS dnes tvrdili, že na Jureňov odchod nevidia dôvod. Ministra tiež podporili niektoré poľnohospodárske organizácie. Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni naopak povedal, že koalícia sa udrží a prípadný Jureňov odchod nekomentoval. Niektorí pozorovatelia tiež nevylúčili, že Mečiarova strana ustúpi a ministra nechá rezignovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu