Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jureňa v maštali kritizoval Fica

Miroslav Jureňa počas dnešnej tlačovej konferencie.
Miroslav Jureňa počas dnešnej tlačovej konferencie. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Odchádzajúci minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) v emotívnom prejave kritizoval premiéra za to, že dnes prezidentovi navrhol jeho odvolanie z funkcie.

Fico podal návrh na odchod Jureňu z vládnej funkcie pre sporné prevody pozemkov v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Podľa ministra však zodpovednosť za dianie vo fonde nesie najmä premiérov Smer-SD.

Jureňa reagoval na svoj návrh na odvolanie na tlačovej konferencii v netradičných priestoroch v maštali na jednom z bratislavských poľnohospodárskych družstiev. Minister vyzval k presadeniu zmien v SPF, ktoré by mali podľa neho zabrániť nekalým prevodom pozemkov, počas prejavu kričal a búchal päsťou do stola. "Vyzývam Roberta Fica, aby konal, aby nepokračoval v tomto zlodejstve," vyhlásil minister. Dodal, že poslanci Smeru vlani v parlamente nepodporili zmenu vo fungovaní fondu, ktoré by podľa neho SPF znížili politický vplyv na činnosť fondu.









Celá reportáž na www.ta3.com >>

Napriek návrhu na svoje odvolanie Jureňa vyhlásil, že je za zachovanie súčasnej vládnej koalície. O zotrvaní ĽS-HZDS v koalícii by mala strana Vladimíra Mečiara rozhodnúť na sobotňajšom sneme.

Podľa Jureňu sú za sporné prevody pozemkov v SPF zodpovední najmä nominanti Smeru-SD, ktorí majú väčšinu v správnej rade SPF; k pochybeniam však podľa neho dochádzalo aj za bývalej vlády Mikuláša Dzurindu.

Premiérovi Ficovi Jureňa navyše vytkol, že používa dvojitý meter voči členom vlády. Fica napríklad kritizoval za to, že toleruje pochybenia ministrov za stranu Smer-SD. Šéf ministerstva vnútra Robert Kaliňák podľa Jureňu pochybil v prípade údajného napadnutia študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej, ministrovi obrany Františkovi Kašickému zas vyčítal pridelenie zákazky od jeho úradu pre firmu Ikores, ktorá sponzorovala Smer.

Fico podal návrh na odvolanie Jureňu po tom, ako média uverejnili informácie o prevode približne milióna metrov štvorcových lukratívnej pôdy pod Vysokými Tatrami. Prevod pôdy na reštituentov odobril nominant ĽS-HZDS Branislav Bríza. Pozemky v údajnej trhovej hodnote 1,5 miliardy korún však následne od reštituentov odkúpila za 13 miliónov Sk firma údajne blízka ĽS-HZDS.

Simon: Jureňove slová chápem ako správanie zdochýnajúceho zvieraťa >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu