Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Až 40 % Slovákov začína s alkoholom už v pätnástich!

Odbúranie zábran, agresivita, vyčíňanie - to všetko spôsobuje alkohol. Alarmujúcou správou však je, že pitiu podliehajú nielen dospelí, ale i deti. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý ukázal, že až 39,4 % z nás okúsilo alkohol už v 15. roku života. Rodičia, buďte preto v strehu! Nový Čas vám poradí, ako ratolesť ochrániť pred takýmto návykom.

Alkoholu stále viac holdujú mladší ľudia. Podľa odborníkov sa každým rokom zvyšuje ich počet. Prieskum ukázal i to, že v 16 rokoch s ním začalo 13,4 % a v 17 13,6 % opýtaných. Najčastejšie mu deti podliehajú v partiách, v kluboch a na diskotékach.

Ako to môžete zastaviť
„V prvom rade ide o rodičovský príklad. Ak sa dieťa denne stretáva s pitím alkoholu doma, v rodine, je len otázkou času, keď to skúsi samo,“ povedala Marta Bujňáková z policajného prezídia. Mali by ste im vysvetliť, že netreba piť alkohol, aby boli veselí a že tento návyk má veľa tienistých stránok. „Mali by ste využiť každú príležitosť, aby ste ich varovali pred rizikom opilstva, ktoré vedie ku sporom a môže sa skončiť až na polícii,“ vysvetľuje Bujňáková.

O pití s dieťaťom hovorte
Ak vám ratolesť príde domov v podguráženom stave, nenechajte to bez povšimnutia. Vtedy s dieťaťom už nič neriešte a dohodnite sa, že sa o všetkom porozprávate na ďalší deň. Počas rozhovoru rozhodne nezvyšujte hlas. Hovorte pokojne a vymenujte mu všetky dôsledky, ktoré môže naňho alkohol mať. Vypočujte si aj jeho názor a argumenty. „Prízvukujte mu, že je dobré prestať piť skôr, ako zistí, že má dosť. Alkohol totiž dokáže rozvrátiť rodinné vzťahy, vedie k chudobe, k trestnej činnosti a v neposlednom rade k nezamestnanosti,“ radí Marta Bujňáková.

Opitosť a organizmus
Pri veľkých dávkach alkoholu sa opitosť podobá narkóze. Dochádza k úplnému bezvedomiu, necitlivosti a mimovoľnému močeniu. Svalstvo je uvoľnené, dýchanie pomalé, zreničky rozšírené a nemusia reagovať na svetlo. Niekedy sa to prejavuje aj zmätenosťou a blúznením. V najťažších prípadoch a pri nedostatočnej pomoci dochádza dokonca k smrti. V prvom štádiu opitosti dosahuje koncentrácia alkoholu v krvi 1 – 1,5 %, v druhom 1,5 – 3 % a v treťom štádiu 3 aj 5 %.

Alkohol a vplyv na zdravie

Nervový systém
Alkohol poškodzuje centrálnu nervovú sústavu, v dôsledku čoho môžete pociťovať kŕče, stratu citlivosti. K hlavným príznakom jej poškodenia patrí potenie, nespavosť a oslabenie pamäti.

Srdcovo-cievny systém
Vplyv veľkého množstva prijímaných tekutín a narušenie činnosti ciev spôsobujú zmeny na srdci. V dôsledku zvýšenej námahy dochádza k jeho zväčšeniu. Hrozí vám skleróza ciev.

Dýchací systém
Zápaly pľúc a priedušiek sú u tých, ktorí podliehajú alkoholu, dvakrát častejšie. Pitie je často spojené s fajčením a kombinácia týchto dvoch neduhov nepriaznivo pôsobí na pľúcne tkanivo.

Infekčné choroby
Pitie poškodzuje telesné zdravie aj tým, že znižuje odolnosť proti infekčným chorobám. Tí, čo mu holdujú častejšie, podliehajú chrípke, TBC či vychudnutosti.

Tráviaci systém
Aj keď sa ten, kto pije, stravuje bohato, potrava sa nedostatočne spracúva, nevyťažia sa z nej všetky látky potrebné pre organizmus. Porucha trávenia vedie k zmene chuti, jedálneho lístka či hnačkám.

Pečeň
Narušená výživa a priamy účinok alkoholu sú dva faktory, ktoré sa podieľajú na poškodení pečene. Zväčšenie pečene je spôsobené ukladaním tuku v jej tkanive - stukovatenie. Niekedy nastáva zväčšenie pečene pred vznikom cirhózy.

Zhubné nádory
Pri požívaní alkoholu vám hrozí výskyt rakoviny v nosohltane a ústnej dutine. Alarmujúce je, že stále stúpa počet tých, ktorí dostanú rakovinu konečníka či pankreasu.

Páchateľ do 21rokov

rok 2006

 

rok 2007 (1. polrok)

pod vplyvom

alkoholu

drogy

alkoholu

drogy

Násilná trestná činnosť

251

4

151

2

Vražda

2

0

1

0

Lúpež

49

2

18

2

Ublíženie na zdraví

104

0

63

0

Vydieranie

3

0

7

0

Majetková trestná činnosť

324

11

204

5

Krádeže vlámaním

110

4

53

2

Krádeže ostatné

136

6

110

2

Krádeže mot. vozidiel

58

1

47

0

Mravnostná trest. činnosť

19

0

9

1

Znásilnenie

4

0

2

1

Sex. zneužívanie

9

0

5

0

Sex. násilie

6

0

2

0

Výtržníctvo

123

1

74

1

Drogy

1

12

4

4



NAJČASTEJŠIE DÔVODY PITIA:


  • alkohol im chutí
  • robia to ich priatelia
  • utápajú svoj žiaľ
  • myslia si, že opiť sa je niečo výnimočné a moderné
  • pijú, lebo to vidia doma
  • Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu