Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Generálna prokuratúra: Pozemky v Tatrách sa vrátia štátu

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra (GP) zasiahla do sporného prevodu pozemkov vo Veľkom Slavkove, pre ktoré vznikol spor vo vládnej koalícii. Pre kauzu prišiel o miesto aj minister pôdohospodárstva Jureňa. Správa katastra Poprad vyhovela protestu prokuratúry a pôvodné rozhodnutie zušila.

O pozemky tak môže prísť firm a blízka HZDS a vrátia sa späť štátu. Majiteľ pôdy Milan Bališ z firmy GVM chce rozhodnutie katastra zvrátiť. „Brániť sa budeme. Nepovažujeme to za normálne,“ povedal. Správa katastra zrušila už povolený vklad pozemkov. „Pokiaľ rozhodnutia o proteste nadobudnú právnu moc, dotknuté pozemky budú vrátené späť do vlastníctva SPF,“ tvrdí hovorkyňa GP Jana Tökölyová.

Prevod pozemkov z fondu na reštituenta, ktorý ich predal za cenu 13 miliónov korún práve Bališovi, odsúhlasil bývalý námestník SPF Branislav Bríza. Podľa odhadov môže byť ich hodnota až 1,5 miliardy Sk. „Predpokladám, že to nebude mať veľa spoločné s právom, že v demokratickom štáte je súkromné vlastníctvo sväté,“ dodal Bališ. S pozemkami tak nemôže nič robiť. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka však poprel, že by sa zrušila aj zmluva medzi reštituentom a fondom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu