Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bósza vyzval Slotu na televíznu diskusiu o autonómii, Slota ju prijal

Komárňanský podnikateľ János Bósza.
Komárňanský podnikateľ János Bósza. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - "Pán Slota, vyzývam Vás na televíznu diskusnú debatu o autonómii a o plánovanom zákone na ochranu štátnosti, republiky," uvádzalo sa v písomnej výzve, ktorú agentúre SITA poslal komárňanský podnikateľ János Bósza.

V júli minulého roka založil občianske združenie Južanská rada za sebaurčenie, ktorého cieľom je vypísať referendum o vytvorení územnej autonómie na juhu Slovenska. "Je našou povinnosťou občanom Slovenska vysvetliť a povedať pravdu, čo je naše združenie Nomos Regionalizmus (Regionálna autonómia), čo si Vaša strana myslí pod pojmom územná autonómia, a čo je to v skutočnosti. Plašiť ľudí tým, že autonómia je niečo protištátne alebo protiústavne je trestnou záležitosťou, protiľudské, ba protiústavne, diskriminačné," uvádza Bósza na adresu predsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu.

Celá západná Európa je plná autonómií. Sme minimálne povinní povedať občanom, prečo si vy myslíte, že autonómia pre Slovensko znamená rozvracanie republiky a my zase dokážeme, že nám tu nejde o rozvracanie republiky, len o základné právo každého občana žiť a riadiť svoj život podľa svojich predstav, bez diskriminácie, bez asimilácie, na občianskom princípe, napísal János Bósza.

Návrh Jánosa Bószu na vytvorenie Juho-hornozemskej autonómie na území 16 slovenských okresov, kde žije vyše milióna Slovákov, koaličné strany pobúril. "Ľudová strana-HZDS chápe tento návrh ako pokus o extrémistickú provokáciu na vytvorenie konfrontačného ovzdušia medzi našimi občanmi slovenskej a maďarskej národnosti," informovala vo vyhlásení pre médiá ústredná tajomníčka strany Zdenka Kramplová. Podľa nej je slovenský národ v našom regióne autochtónnym a vzájomnú integráciu okolitých štátov do Európskej únie nemožno chápať ako príležitosť na etnické zmeny.


Slota výzvu prijal

Predseda SNS Ján Slota prijíma dnešnú výzvu Jánosza Bószu z občianskeho združenia Nomos Regionalizmus na televíznu diskusiu o autonómii a plánovanom zákone na ochranu štátnosti z dielne národniarov. Na margo Bószovho tvrdenia, že celá západná Európa, ku ktorej sa pripojilo aj Slovensko, je plná autonómií a "že sme minimálne povinní povedať občanom toľko, prečo si vy (Slota, pozn. TASR) myslíte, že autonómia pre Slovensko znamená rozvracanie republiky", šéf národniarov pre TASR podotkol, že autonómie v západnej Európe sú založené na demokratickom základe, ktorý k rozvracaniu republiky nesmeruje. Ako príklad uviedol Fínsko a Švédsko. Na druhej strane poukázal na Srbskú republiku, kde sa kosovská problematika podľa neho skončila pre Srbsko katastrofou. "Respektíve sa v priebehu pár týždňov skončí, keď bude z tejto autonómie vyhlásený samostatný štát Kosovo," vysvetlil Slota.


Anna Belousovová a János Bósza v diskusii na TA3

Namiesto avizovaných hostí budú v dnešnej Téme dňa diskutovať János Bósza a prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Zmenu zastúpenia v relácii oznámilo televízii TA3 tlačové oddelenie SNS.

S moderátorom Petrom Bielikom budú Anna Belousovová a János Bósza dnes, 14. januára 2008 o 19:55 hod. naživo v štúdiu TA3 diskutovať o registrácii občianskeho združenia Nomos Regionalizmus, autonómii, o ambíciách SNS postaviť slovenské dvojkríže, národnostnej politike súčasnej vládnej koalície vo vzťahu k menšinám a ďalších témach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu