Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hreha podpísal deň pred odvolaním 22-miliónovú zákazku

Bývalý riaditeľ STV Radim Hreha.
Bývalý riaditeľ STV Radim Hreha.

BRATISLAVA - Bývalý riaditeľ Slovenskej televízie (STV) Radim Hreha podpísal deň pred svojím decembrovým odvolaním 22-miliónovú zákazku na dodávku technológií. Vyplýva to z Vestníka verejného obstarávania.

Hreha odmietol, že by jeho postup bol neštandardný a spochybnil aj termín, keď zmluvu podpísal. Niektorí členovia Rady STV však považujú takéto uzavretie zmluvy za neobvyklé.

"Rozhodne to nebolo podpísané deň pred mojím odvolaním a keby aj, tak nevidím v tom žiadny problém," povedal ČTK bývalý riaditeľ STV Hreha, ktorý vraj o svojom odvolaní do poslednej chvíle nevedel. Vo vestníku je však uvedený dátum uzavretia zmluvy 10. decembra 2007, Hrehu odvolali 11. decembra. "Nevyznieva to veľmi dôveryhodne, keď to podpísal deň pred odchodom," reagoval podpredseda rady Peter Malec.

"Ja som bol ešte večer pred rokovaním rady na kapustnici, kde všetci členovia rady boli ku mne príjemní," oponoval Hreha. "Predpoklad, že sa bude hovoriť o jeho odvolaní, tam bol," povedal naopak Malec. "Hreha hovoril, že ho odvolá rada, len sa to stalo o mesiac skôr," dodal predseda rady Bohumír Bobocký, ktorý odvolanie riaditeľa inicioval.

Podľa Bobockého sa rada o zmluve dozvedela v týchto dňoch. "Problém je len v tom, že Hreha o tom mohol informovať radu ešte 11. decembra," povedal Bobocký. Nič zvláštne však na 22-miliónovej zákazke nevidí. "Je to len pokračovanie zmluvných vzťahov a rozšírenie aktívnych prvkov siete," tvrdil.

Súčasné vedenie televízie tvrdí, že zmluvu Hreha uzavrel v súlade s predpismi. "Podpisoval to v dobrej viere, nie za seba, ale za nás," vyhlásil súčasný štatutár STV Jozef Mračna, podľa ktorého firmu vybrali odborníci v STV. "Nákup sa uskutočnil na poslednú chvíľu, lebo to bolo podrobované veľkým oponentúram po celý rok," tvrdil Mračna.

Keďže zatiaľ na rade o zmluve nerokovali, Bobocký nevedel povedať, či je výška sumy v zmluve primeraná. Rada však možno požiada Dozornú komisiu STV, aby Hrehove posledné zmluvy preverila.

Dodávateľská firma získala v minulosti deväť zákaziek za vyše 27,7 milióna korún aj od Slovenského rozhlasu. Rozhlasová rada jednu zo zmlúv kritizovala, lebo sa v nej rozhlas zaviazal zaplatiť vyššiu cenu, ako boli zvyšné ponuky. Okrem toho vlani dostala zákazku od ministerstva kultúry v hodnote 75 miliónov korún na dodávku výpočtovej techniky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu