Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico: Kritici Jánošíka sú duchovní bezdomovci

Premiér Fico dostal na oslavách v Terchovej opasok a valašku.
Premiér Fico dostal na oslavách v Terchovej opasok a valašku. (Zdroj: SITA)

TERCHOVÁ - Premiér Robert Fico dnes odkázal kritikom legendy zbojníka Juraja Jánošíka, že sú duchovní bezdomovci. Jeho vláda sa bude k Jánošíkovi vždy hlásiť, lebo ho považuje za symbol boja proti sociálnemu útlaku. Fico to vyhlásil v Terchovej, kde zbojnícky kapitán pred 320 rokmi prišiel na svet.

"Legendu o osobe Jánošíka, ktorý bojoval proti sociálnemu útlaku, vytvoril národ. Beda národu, aby mu nejakí duchovní bezdomovci alebo národní ignoranti, túto legendu vzali. Národ bez legendy, národ bez symbolu, nie je národ," tvrdil Fico.

Ako darček od vedenia obce dostal premiér jánošíkovský opasok a valašku, ktoré si chystá vyložiť na "peknom" mieste vo svojej pracovni. Pritom si spomenul, že podobným opaskom v minulosti obdaroval aj vtedajšieho britského premiéra Tonyho Blaira. Ten sa podľa neho o Jánošíka veľmi zaujímal, lebo mu pripomenul anglického národného hrdinu Robina Hooda.

"Garantujem vám, že v Anglicku nikto nenapíše na Hooda, že bol kriminálnik. Niečo také môžu povedať iba slovenskí novinári alebo duchovní bezdomovci. Slovensko je niekedy veľmi malé svojim myslením," dodal Fico.

Na zbojníckeho kapitána premiér nezabudol ani začiatkom januára počas osláv vzniku Slovenska, kedy Jánošíka označil za vzor svojej vlády. Urobil tak vraj preto, že jeho vláda chce presadzovať sociálnu spravodlivosť. Podľa legendy za práva chudobnejších obyvateľov bojoval i Jánošík. Od časti opozície si však premiér vyslúžil kritiku, že si za vzor berie zbojníka.

Na svojho rodáka Jánošíka sú hrdí i Terchovčania, ktorí ho vnímajú i ako legendu, ktorá robí dedine dobrú reklamu a láka turistov. Obec dnes pripravila oslavy na počesť svojho rodáka, na ktorých návštevníkov zabávali terchovská muzika, folklórny súbor či rocková kapela. Jánošíkovskú legendu si Terchová pripomenula aj zapálením vatier pod sochou zbojníckeho kapitána.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu