Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál: Skončí odpad z Viedne v Pezinku?

Vedľa nelegálnej hory odpadu smutne vytŕčajú paneláky. Tie stoja len niekoľko desiatok metrov od smetiska.
Vedľa nelegálnej hory odpadu smutne vytŕčajú paneláky. Tie stoja len niekoľko desiatok metrov od smetiska. (Zdroj: Nový Čas)

PEZINOK - Občania Pezinka sa boja o svoje zdravie. Roky im pod oknami smrdela ilegálna skládka. Úrady sa napokon rozhodli konať. Schválili, že hneď vedľa starej skládky vyrastie nová - legálna. Podľa právničky nespokojných obyvateľov by u nich mohol napokon skončiť aj odpad z neďalekej Viedne.

Skládka sa nachádza asi 150 metrov od domov. A to napriek postoju mesta Pezinok, ktoré v územnom pláne skládku zakázalo najmä pre zdravotné riziká. Predvčerom vydal Krajský inšpektorát životného prostredia povolenie na zriadenie skládky bez možnosti odkladu. Mohol konať na základe rozhodnutia Krajského stavebného úradu.

„Správa hygienika je na úrade v Pezinku, ale ešte som si po ňu nebol. Spoločnosti Ekologická skládka denne vzniká škoda viac ako 54-tisíc Sk a skládka je aj vo všeobecnom záujme regióna,“ vyjadril sa Miroslav Held z inšpektorátu.

„Toto rozhodnutie považujem za absurdné a hrubo nezákonné. Úplne ignoruje námietky mesta i ľudí,“ povedala Zuzana Čaputová, právnička nespokojných obyvateľov. Chcú sa odvolať proti rozhodnutiu, ale medzičasom sa skládka môže začať budovať. „Dá sa opodstatnene predpokladať, že na skládku začnú dovážať odpad z Rakúska, najmä z Viedne,“ dodala Z. Čaputová.

Občania chcú využiť všetky nástroje na dosiahnutie nápravy, pripúšťajú demonštrácie i blokády. „Nech si ľahnú!“ odkázal Pezinčanom Miroslav Held z inšpektorátu životného prostredia.

Kto je kto
Krajskému stavebnému úradu šéfuje Ján Man (26), nominant Smeru. Vlastní pozemok budúcej skládky, bol členom Dozornej rady Ekologická skládka, a. s., ktorú vlastní jeho otec. Miroslav Held z inšpektorátu životného prostredia pôsobil pred 5 rokmi na Obvodnom úrade v Pezinku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu