Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Skúšajúci nevedia počítať DPH!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA – To je ale chyba! Pre deviatakov v Štátnom pedagogickom ústave zostavili otázky, ktoré mali preveriť ich schopnosť používať matematiku v praxi. Sami skúšajúci však v tom majú medzery!

Dokazuje to príklad číslo 8, kde je úplne chybne vypočítaná 19-percentná daň z pridanej hodnoty (DPH). Zdá sa, že metodici by si na budúci rok mali sadnúť do lavíc spolu s deviatakmi a zopakovať si základné počty!

Príklad číslo 8 vychádza z účtu za jedlo v pizzerii. Toto zadanie obsahuje chybu v prepočte 19-percentnej dane z pridanej hodnoty, na ktorej by sa schuti pobavil každý účtovník. Na ministerstve však rozpor medzi nereálnym zadaním príkladu a skutočnosťou, že od žiakov požadujú, aby používali matematiku v praxi, nevidia. „Údaje na účtenke sú z matematického hľadiska správne. Z hľadiska účtovného nie, zámerom úlohy však bolo zjednodušiť údaje na účtenke,“ tvrdí Andrea Stoklasová z ministerstva školstva.

Kompletné znenie príkladu
Príklad č. 8: Rozvoz pizze
Za rozvoz pizze a ďalších jedál je v malom meste stanovená jednotná cena 20 korún (Sk). Pizzeria vystavila zákazníkovi za rozvoz objednaného jedla nasledovný účet:



Otázky:
- Koľko korún (Sk) by zaplatil zákazník za rozvoz jedla, keď si objedná iba špagety „Študent“?
- Koľko percent z celkovej zaplatenej sumy na účte predstavuje suma za jedlo a jeho rozvoz bez DPH?

Chybné zadanie v monitore
Z celkovej sumy 347 Sk skúšajúci jednoducho odrátali 19 percent, čo je chybný postup. Čistá suma bez dane im potom vyšla 281,07 Sk a 19-percentná DPH má podľa nich hodnotu 65,93 Sk.

Takto by to bolo v skutočnosti
Účet za jedlo 347 Sk sa vydelí číslom 1,19, aby sme získali sumu netto bez 19-percentnej dane. Vyjde nám potom číslo 291,60 Sk, takže DPH má potom hodnotu 55,40 Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu