Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Od nedele bez pasov aj na letiskách

Ľubomír Vážny (vpravo) a Robert Fico počas slávnostného otvorenia hraníc pri príležitosti vstupu letiska M. R. Štefánika do schengenu.
Ľubomír Vážny (vpravo) a Robert Fico počas slávnostného otvorenia hraníc pri príležitosti vstupu letiska M. R. Štefánika do schengenu. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V noci zo soboty na nedeľu vstúpi do schengenu aj slovenský vzdušný priestor. Na troch z piatich slovenských letísk - Bratislava, Poprad-Tatry a Košice - tak zanikne pasová kontrola pri letoch do krajín patriacich do schengenu.

V budove nového príletového terminálu C na bratislavskom letisku M. R. Štefánika dnes prestrihli symbolickú pásku do voľného priestoru premiér Robert Fico a minister dopravy, pôšt a telekomunikácii Ľubomír Vážny spolu s výkonným riaditeľom letiska Karolom Biermannom.

"Som veľmi rád, že sme pokročili v napĺňaní nášho záväzku, ktorý sme prevzali v súvislosti so vstupom našej krajiny do schengenského priestoru," povedal Fico. Ocenil tiež úsilie nielen slovenských orgánov, ale aj zahraničných partnerov, ktorí pomohli Slovensku pri vstupe do voľného priestoru. "Chcel by som menovite poďakovať vedeniu letiska M. R. Štefánika, ktoré muselo vyvinúť veľa energie a aktivít na spriechodnenie tohto priestoru," ocenil prácu vedenia premiér. Minister Vážny je presvedčený, že pracovníci letiska a ostatné zainteresované zložky "dôsledne zabezpečia ochranu spoločného vzdušného priestoru".

Vstupu do schengenského priestoru na bratislavskom letisku predchádzali viaceré stavebné úpravy, medzi inými aj postavenie nového príletového terminálu C a terminálu všeobecného letectva. Úpravy sa robili aj v odletových termináloch, kde sa rozdelili zóny na schengenskú a neschengenskú. "Naše dva terminály A a B sme rozdelili pasovou kontrolou na dva," povedal o úpravách Biermann.

Pasovou kontrolou tak budú prechádzať už len tí, čo letia do neschengenských krajín. Smerodajná je v tomto prípade cieľová destinácia letu, nie občianstvo cestujúceho. V schengenskej časti zostane len detekčná kontrola. "Výška nákladov na úpravy bola približne 405 miliónov korún, z toho 135 miliónov zo schengenského prechodového fondu," povedal Vážny. Zvyšné dve letiská zaradené do schengenského priestoru boli na rekonštrukciu menej náročné, keďže majú menej cestujúcich.

Pasovou kontrolou od nedele budú prechádzať len cestujúci do krajín ako napríklad Veľká Británia, Írsko, Rusko, Egypt, Tunis, Cyprus, Turecko, Kuvajt, Chorvátsko, Čierna Hora, Izrael a Bulharsko. V minulom roku cestovalo do krajín schengenu viac 1 031 846 cestujúcich, kým do neschengenských krajín 992 296 pasažierov. SR oficiálne vstúpila do schengenského priestoru 21. decembra 2007, vzdušný priestor sa pre ňu otvoril až po prechode na letný letový poriadok, ktorý začne platiť od 29. marca 2008.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu