Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Módna vlna EMO: Deti si režú zápästia

Fenomén EMO dorazil aj k nám - mladí ľudia si režú zápästia. Zobraziť galériu (2)
Fenomén EMO dorazil aj k nám - mladí ľudia si režú zápästia. (Zdroj: BLESK)

PRAHA/BRATISLAVA - Veronika z českej Jihlavy mala iba šestnásť rokov. Hovorila si Bublinková víla. Jedného dňa sa z ničoho nič rozhodla ukončiť svoj život. Pár dní predtým na internete napísala: „Chcem byť motýľom!“ A potom... Vrhla sa z mosta do 70-metrovej priepasti. Čo je za smrťou mladého dievčaťa?

Mnohé dokazuje, že je to vplyv módneho štýlu, ktorému sa hovorí EMO. Psychológovia upozorňujú, že hrozba módnych samovrážd dorazila aj k nám. Máme sa začať báť o svoje deti?

Názov EMO (z angl. emotion - emócie) vychádza z tvorby hudobných skupín, ktorých hudba je plná vnútorných emócií. V súčasnosti je to veľmi v móde. Má tisícky priaznivcov, ktorí počúvajú rovnakú hudbu a rovnako sa obliekajú. Aj keď mnohí vyznávači EMO tvrdia, že nepijú alkohol, nefajčia a sú vegetariáni, určitá časť z nich je fascinovaná iným - omnoho horším lákadlom. Poškodzovanie samého seba. Na internetových diskusiách sa to len tak hemží rozprávaním, ako sa mnohí režú žiletkami či črepinami. Robí im to vraj dobre! Aj Veronika vo svojom profile Bublinková víla niekoľkokrát napísala, že chce zomrieť. Pár dní pred samovraždou aj to, že chce byť motýľom. Život ukončila skokom z mosta.

Psychológovia tvrdia, že najčastejšie uvádzanými motívmi takéhoto konania sú pocit hnevu na seba samého, úľava od stresu a napätia a niekedy tiež želanie zomrieť.

„Sebapoškodzovanie môžeme vnímať ako protest či výkrik proti spoločnosti či staršej generácii. Ide o identifikáciu vlastnej osoby, zaradenie sa do spoločnosti a upútať na seba pozornosť. Chcú byť niečím výnimoční. Jazvy na zápästí sú ich identifikačným znakom, na základe ktorého sa medzi sebou spoznávajú. Narezané zápästie je akýsi rituál, po ktorom majú z človeka odísť zlá sila, emócie a napätie,“ tvrdí psychológ Karol Kleinmann.

Väčšinou však takýmto „životným trendom“ podliehajú tí, ktorí majú masochistické sklony, alebo si radi ubližujú. Podľa Kleinmanna fenomén EMO prichádza aj k nám. „Zhruba každý tretí či štvrtý rok prichádza nejaká takáto vlna. Martin Konrád to v SuperStar veľmi názorne spropagoval, “ uzavrel psychológ.

AKO VZNIKLO EMO?

Celý štýl má svoj pôvod v hlbokom a pre dnešných tínedžerov hudobnom praveku. Slovo EMOcore sa po prvý raz objavilo po r. 1984. Mohutnú skupinu mladých oslovila vtedy skupina Rites Of Spring s frontmanom Guyom Piccottom. O žiadnom poškodzovaní samého seba a demonštratívnych samovraždách nemôže byť ani reči! Po dvoch sezónach sa z EMO stáva trend, ktorý prežíva až dodnes. Subkultúra, ktorú môžeme zaradiť na rovnakú úroveň s poslucháčmi a sympatizantmi punku, metalu, hip-hopu a desiatok ďalších hudobných štýlov.

EMOboys (chlapci)
Nehanbia sa za svoje emócie len preto, lebo spoločnosť si myslí, že chlapci neplačú a vždy sú silní.

EMOgirls (dievčatá)
Bývajú veľmi smutné. Neusmievajú sa buď vôbec, alebo len v spoločnosti. Zásada je, že v súkromí smiech neexistuje.

Ako spoznáte EMO?

- Čierne nechty, detské oblečenie, tenisky, hranaté okuliare, pásiky, odznaky kapiel, písanie denníka, vlastné úpravy oblečenia, smutný výraz v tvári.
- Obliekajú si tesné tričká a nohavice.
- Maľujú si čierne linky okolo očí a vlasy im často zakrývajú celú tvár.
- Prevláda čierna farba, ale nechýbajú ani doplnky v pastelových odtieňoch. Oblečenie dopĺňajú motívy smrti - predovšetkým lebky.
- Majú sklon k rezaniu zápästia, snažia sa to schovať pod rukávy.
- Počúvajú Secondhand Serenade, My Chemical Romance, Good Charlotte, Panic! At The Disco a ďalšie. Texty EMO skupín sú plné smrti.

Módna vlna EMO: Deti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)

Výzva Nového Času! Bojíte sa aj vy o vaše dieťa? Sú aj vaši kamaráti EMO? Ozvite sa! Pokúsime sa vám pomôcť! Píšte na: tip@novycas.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu