Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Počiatek zostáva ministrom financií!

Minister financií Ján Počiatek
Minister financií Ján Počiatek

BRATISLAVA - Parlament dnes neodvolal z funkcie ministra financií Jána Počiatka.

Jeho odchod z vlády požadovala opozícia pre kauzu okolo zmeny centrálnej parity slovenskej koruny voči euru. Z poslaneckého klubu ĽS-HZDS boli na hlasovaní len traja poslanci, proti hlasovali Tibor Cabaj a Beata Sániová, Jozef Halecký sa zdržal.

Za vyslovenie nedôvery Počiatkovi hlasovalo 48 poslancov, proti bolo 55 poslancov, jeden sa zdržal. Na jeho odvolanie bol potrebný súhlas minimálne 76 poslancov.

Počiatek je po ministerke práce Viere Tomanovej a ministrovi hospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi v poradí tretím ministrom vlády Roberta Fica, ktorý odolal odvolávaniu v parlamente.

Opozícia vyčíta Počiatkovi, že pár dní pred zmenou parity bol na jachte J&T v Monaku. Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš tvrdí, že citlivé informácie o zmene parity unikli, a práve vďaka nim finančné skupiny J&T a Istrokapitál zarobili na devízovom trhu stovky miliónov korún.

Počiatek akékoľvek obvinenia odmieta. Koalícia argumentuje, že informácie neunikli, čo mal v utorok potvrdiť aj guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko.

Počiatek v piatok ponúkol demisiu, premiér Robert Fico ho však neodvolal. Počiatka v pondelok podržali okrem predsedu vlády aj zakladatelia J&T, čo ostro kritizovala opozícia.

Podľa predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu sa ukázalo, že oligarchia chytila premiéra pod krk. Fico trvá na "žltej karte“ pre Počiatka a jeho návštevu jachty označil za "hlúpy“ krok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu