Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nezhody v koalícii? Poslanec Smeru vyjadril neistotu! Nominácia Harabina do súdnej rady bude problematická

Štefan Harabin Zobraziť galériu (2)
Štefan Harabin (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar (Smer-SD). Harabina považuje za odborníka v oblasti justície, no ak má ísť o jednotnú nomináciu celej koalície, bude potrebovať podporu troch koaličných strán. Gašpar si nemyslí, že ho budú akceptovať všetky koaličné strany. Harabina navrhla do súdnej rady SNS.

"Myslím si, že v osobe Harabina sa bude musieť nájsť buď politická dohoda, ak sa nenájde, tak sa bude musieť hľadať iný kandidát," povedal novinárom Gašpar. Harabina považuje za akceptovateľného kandidáta, hoci je svojský v niektorých svojich názoroch. Problém môže byť podľa Gašpara aj v tom, že pôsobil v politickej strane a kandidoval dvakrát za prezidenta SR.

archívne video

Súdny proces s exšéfom NS SR Štefanom Harabinom sa v pondelok nezačal (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Gašpar aj poslanec Rudolf Huliak (SNS) avizujú, že v najbližšej dobe by malo dôjsť k odvolaniu dvoch členov súdnej rady, ktorí sú volení parlamentom, aby mohli poslanci zvoliť nových. O odvolaní súčasných členov má v stredu (24. 4.) rokovať Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR. Gašpar uviedol, že dvoch kandidátov za parlament bude zrejme nominovať Hlas-SD a SNS. Smer-SD nemá v tejto chvíli žiadneho kandidáta.

Parlament zvolil nového člena súdnej rady

Parlament už v uplynulom týždni zvolil za nového člena súdnej rady Jaroslava Klátika. Okrem neho sú členmi volenými parlamentom od roku 2020 Ján Mazák a Andrej Majerník. Mazáka už súdna rada odvolala z funkcie. Dôvody sú podľa Gašpara postačujúce aj na to, aby skončil ako člen súdnej rady. Pri Majerníkovi je podľa Gašpara politická vôľa ho odvolať.

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (2)
Tibor Gašpar  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda ústavnoprávneho výboru Miroslav Čellár (Hlas-SD) novinárom povedal, že pod návrh na odvolanie dvoch členov súdnej rady sa podpísali všetci 79 poslanci koalície. V návrhu sa hovorí, že obaja ako členovia súdnej rady nedostatočne bránili nezávislosť súdnej moci. Nemyslí si, že prezidentská kandidatúra Harabina a angažovanie sa v politickej strane je prekážkou na člena súdnej rady.

V klube Hlasu-SD sa podľa neho dohodnú na podpore konkrétneho nominanta podľa toho, ktorí kandidáti budú navrhnutí a aj podľa výsledkov vypočutia. "Voľba členov súdnej rady bude pravdepodobne aktuálna až na budúcej schôdzi Národnej rady SR. Dovtedy k nej poslanecký klub Hlasu-SD zaujme stanovisko," doplnila hovorkyňa Hlasu-SD Karolína Ducká.

O nominácii exministra spravodlivosti Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR informoval v pondelok (22. 4.) poslanec za SNS Rudolf Huliak. Na Harabinovi sa podľa jeho slov dohodli poslanci SNS spolu so šéfom SNS Andrejom Dankom.

Viac o téme: Štefan HarabinTibor GašparSúdna radaNominácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu