Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poslanci Národnej rady SR pokračovali v rokovaní: Schválili tieto návrhy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

Podnety na odstránenie zbytočnej byrokratickej záťaže zbieralo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR od verejnosti aj od podnikateľov. "Z celkového množstva doručených podnetov sa predloženým materiálom iniciuje splnenie 199 opatrení. Z toho deväť bolo premietnutých do paragrafového znenia návrhu zákona a ďalších 190 sa MH SR podarilo presadiť prostredníctvom pripomienok uplatnených v procese medzirezortného pripomienkového konania alebo dohodou na plnení vlastnou legislatívou vecne príslušného gestora," uviedol rezort v dôvodovej správe.

archívne video

Rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Väčšina zmien spočíva podľa MH v úprave takých povinností podnikateľov, ktoré zakladajú neúmerné administratívne či nepriame finančné náklady. Tiež v elektronizácii procesov, ktoré prispievajú k vyššej flexibilite a efektívnosti riešenia situácií, s ktorými sa podnikateľské subjekty stretávajú.

Predpokladaná úspora z opatrení je vo výške približne 650-tisíc eur. Predbežnou kvantifikáciou vplyvov už splnených opatrení sa vyčíslila ich úspora na podnikateľské prostredie vo výške približne 13,5 milióna eur.

Poslanci pri záverečnom hlasovaní neschválili pozmeňujúci návrh Jána Hargaša z opozičného Progresívneho Slovenska. Ten chcel umožniť riadené a bezpečné poskytovanie digitálnych výpisov a odpisov zo štátnych evidencií aj tretím stranám, napríklad komerčným subjektom. Znížila by sa tak podľa neho administratívna a finančná záťaž občanov a podnikateľov oproti súčasnému stavu, keď musia tieto výpisy predkladať vo fyzickej podobe. Zákon bude účinný od 1. júla 2024.

Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť

Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) by mal mať po novom k dispozícii 8,8 milióna eur. Vyplýva to z novely zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Polmiliónové zvýšenie alokácie pre fond zo štátneho rozpočtu súvisí s oficiálnym uznaním vietnamskej národnostnej menšiny. "Vzhľadom na túto zmenu sa navrhuje zvýšiť príspevok zo štátneho rozpočtu do fondu, a to na sumu najmenej 8 800-tisíc eur," uviedli predkladatelia s tým, že podporná činnosť fondu by sa mala týkať aj tejto, v poradí 14. oficiálnej národnostnej menšiny v SR.

Do správnej rady fondu, kde majú zastúpenie všetky menšiny, tak má pribudnúť jeden člen za koordinačnú radu alebo odbornú radu vietnamskej národnostnej menšiny. Správna rada by po novom mala mať párny počet členov (16). Predkladatelia preto navrhujú, aby do nej minister namiesto jedného vymenoval dvoch členov a orgán by mohol mať celkovo 17 členov.

Novela má takisto zvýšiť percento z určených príjmov FPKNM, ktoré môže fond použiť na vlastnú prevádzku, zo šesť na sedem percent. "Táto úprava súvisí so zvýšením zdravotných odvodov pre zamestnávateľov od 1. januára 2024, ako aj zvýšením iných prevádzkových nákladov fondu," ozrejmili predkladatelia v dôvodovej správe.

Štandardy múzeí a galérií bude vydávať a zverejňovať ministerstvo kultúry

Ministerstvo kultúry (MK) SR bude vydávať štandardy múzeí a galérií a zverejňovať ich na svojom webovom sídle. Vyplýva to z novely zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

"Štandardy múzeí a galérií sú merateľné, porovnateľné alebo iné hodnotiace ukazovatele odporúčaného priestorového, finančného a personálneho zabezpečenia múzeí a galérií a úrovne kvality plnenia základných odborných činností a iných činností múzeí a galérií," definuje novela upravená pozmeňovacím návrhom.

V zákone sa po pozmeňovacom návrhu zachovalo výberové konanie pri vymenovaní štatutárneho orgánu múzea alebo galérie, respektíve vedúceho zamestnanca riadiaceho múzeum alebo galériu bez právnej subjektivity. Odvolanie by malo byť možné bez udania dôvodu, keďže v legislatíve nie sú ustanovené dôvody odvolania. Legislatíva by mala nadobudnúť účinnosť 1. júna.

Novelou energetických zákonov sa majú zvýšiť kompetencie ÚRSO

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by mal mať vyššie kompetencie a právomoci. Vyplýva to z návrhu novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania. Súčasťou návrhu sú aj zmeny zákonov o tepelnej energetike, o podpore obnoviteľných zdrojov energie, ale aj zákona o energetike. Novela by mala v prípade schválenia parlamentom platiť od začiatku júla.

Navrhované zmeny zákona o regulácii v sieťových odvetviach podľa rezortu hospodárstva najmä rozširujú právomoci a kontrolné kompetencie ÚRSO, čím dochádza k posilneniu jeho postavenia vrátane oblasti výkonu štátneho dozoru. Návrh tiež upravuje oblasť cenovej regulácie a procesné pravidlá konaní o cenovej regulácii. Zmeny zákona o tepelnej energetike reagujú najmä na poznatky z aplikačnej praxe a zabezpečujú prechod štátneho dozoru na úrad.

Zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysokoúčinnej kombinovanej výroby by sa mal zase doplniť o úpravu týkajúcu sa takzvaných ostrovných zariadení, ktoré fungujú mimo trhu s elektrinou, nie sú pripojené do distribučnej sústavy ani do prenosovej sústavy. V zákone o energetike by sa mali posilniť práva a ochrana spotrebiteľov v energetike. Legislatíva sa tiež rozšíri o ustanovenia týkajúce sa ukladania povinností vo všeobecnom hospodárskom záujme.

Jedným z opatrení je napríklad zavedenie povinnosti pre dodávateľov elektriny a plynu zverejňovať cenníky za dodávku elektriny a plynu, ktoré nepodliehajú cenovej regulácii, a pravidelne ich aktualizovať najmenej raz za tri mesiace. Po novom by sa mala zaviesť aj cenová regulácia prístupu do zásobníka a uskladňovanie plynu. Tá je podľa úradu potrebná predovšetkým z dôvodu nedostatočného zabezpečenia konkurenčného prostredia na trhu s plynom. Prevádzkovatelia zásobníka majú podľa ÚRSO možnosť zásadným spôsobom ovplyvniť iných účastníkov trhu s plynom, vyplývajúcu z ich monopolného pôsobenia na trhu s plynom.

Príprava strategických investícií sa zjednoduší a zrýchli

Príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), sa zrýchli. Umožní to zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu TEN-T, ktorý Národná rada (NR) SR v stredu definitívne schválila. Poslanci o návrhu rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Právna norma bude účinná dňom vyhlásenia.

"Návrh zákona upravuje podmienky na prípravu, uskutočňovanie a dokončovanie investičných projektov, o ktorých vláda Slovenskej republiky rozhodne, že sú strategickou investíciou a ich realizácia je vo verejnom záujme," uviedlo ministerstvo dopravy v predkladacej správe s tým, že pôjde o investície financované z verejných zdrojov.

Rezort dopravy tak chce uľahčiť investorom, ktorými môžu byť len štát alebo vybrané subjekty verejnej správy či spoločnosti vo vlastníctve štátu, uskutočniť investície, ktoré majú byť významné pre Slovensko. Zmeny sa dotknú napríklad vyvlastňovacieho konania, povoľovacích procesov i verejného obstarávania strategicky významných projektov. Ministerstvo vysvetlilo, že príprava veľkých stavieb a získavanie pozemkov pre nich sa aj v zahraničí zvykne riešiť osobitnou právnou úpravou alebo aspoň osobitnými skrátenými postupmi.

"Dôvodom je, že veľká stavba celoštátneho a neraz medzinárodného významu ovplyvňuje ekonomický, kultúrny a demografický vývoj celých regiónov a neraz aj štátov. Preto pri zachovaní prirodzených práv ľudí na vlastníctvo nehnuteľností, ktoré ochraňujú ústavy všetkých demokratických štátov, sa hľadajú postupy, ktoré by na jednej strane boli v súlade s týmito právami, ale ktoré by na druhej strane zamedzili povyšovať záujem jednotlivca nad celospoločenský záujem v takej miere, aby brzdili celospoločenský rozvoj v štáte," píše rezort v dôvodovej správe.

Návrh upravuje aj oblasť povoľovania projektov TEN-T

Návrh upravuje aj oblasť povoľovania projektov TEN-T, ktoré sú vnímané ako hlavné dopravné koridory v Slovenskej republike s medzinárodným či nadnárodným významom. Úpravy sa týkajú napríklad postupov a podmienok pri udeľovaní povolení i postupov pri cezhraničnom obstarávaní.

Poslanci k zákonu schválili aj viacero pozmeňujúcich návrhov z výborov. Investorom na účely tohto zákona tak môžu byť aj právnické osoby, ktoré majú majetkový podiel verejného vlastníka viac ako 50 %. Zákon sa bude vzťahovať aj na subjekty verejno-súkromného partnerstva, pri splnení ostatných stanovených podmienok. V rámci podmienok pre strategické investície znížili jej minimálnu hodnotu zo 100 na 50 miliónov eur a doplnili štátne priemyselné parky s rozlohou nad 30 hektárov. Upravili tiež náhradu škody za obmedzenie vlastníckeho práva spojené so vstupom na pozemok.

Pozmeňujúcim návrhom upravili aj oprávnenie menovať a odvolávať predsedu Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV), ktoré sa vráti vláde tak, ako to bolo v minulosti. V súčasnosti to má v kompetencii NR SR. Riešenie je podľa predkladateľov odôvodnené aj závažnými nedostatkami v činnosti predsedu úradu, na ktoré poukázal Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Táto úprava sa bude preto vzťahovať aj na súčasné vedenie úradu. Účinná bude od 1. júna 2024.

Poslanci pri hlasovaní naopak neschválili pozmeňujúci návrh opozičného poslanca Štefana Kišša (PS). V ňom navrhol napríklad vypustiť možnosť presunutia hodnotenia štúdie uskutočniteľnosti z Ministerstva financií (MF) SR na iné ministerstvo. Táto možnosť podľa poslanca nezodpovedá cieľu zákona, ktorým je zrýchlenie procesov, a môže spôsobiť ich predĺženie.

Viac o téme: NR SR12. schôdza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu