Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu, tvrdí Tomáš Taraba

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Národné parky majú zabezpečené financovanie z Environmentálneho fondu. Prevádzku si zabezpečujú aj z vlastných zdrojov. Deklaruje to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Odmieta šírenie dezinformácií a klamstiev bývalého štátneho tajomníka envirorezortu Michala Kiču z mimoparlamentnej strany Demokrati v súvislosti s finančnou a personálnou likvidáciou deviatich správ národných parkov.

Kiča poukázal na to, že z pôvodných 3,3 milióna eur pôjde podľa rozhodnutia ministra na činnosť národných parkov takmer o 80 percent menej financií. Tatranský národný park by tak nemal dostať nič, tvrdí. Spolu s iniciatívou My sme les hovoria o prepúšťaní zamestnancov v národných parkoch spolu o 80 ľudí. Takéto prepúšťanie je podľa Kiču v rozpore so zákonom a chránené územia to paralyzuje.

Národné parky boli podľa My sme les už pred prepúšťaním personálne silno poddimenzované a zaostávali za zahraničím, čo sa odzrkadľovalo v kvalite služieb. "To znamená, že národné parky už dnes nemajú dostatok zamestnancov starajúcich sa o chodníky, informačné tabule, návštevníkov, neprevádzkujú návštevnícke centrá, neposkytujú sprevádzanie návštevníkov - všetko bežný štandard v zahraničí," uviedla iniciatíva s tým, že to zníži aj zamestnanosť v regióne. Správy tiež vydávajú stanoviská k stavebným zámerom či ťažbám dreva v národných parkoch, ich ochrannom pásme a kompetenčnom území. V prípade zníženia počtu zamestnancov môže dochádzať k prieťahom alebo vydávaniu nekvalitných stanovísk, skonštatovali environmentalisti.

Taraba si uvedomuje aj dôležitosť konsolidovať verejné financie

Taraba pripomenul, že vláda bude prehodnocovať mieru zamestnanosti v štátnej správe a budú organizácie, ktoré pre dobré a efektívne fungovanie budú musieť byť posilnené, a zároveň iné, ktoré sa budú musieť zredukovať. Týmto procesom vyhodnocovania prejdú podľa neho aj národné parky. "Je klamstvo, že bolo prijaté rozhodnutie o 30-percentnom znížení zamestnancov v národných parkoch. Práve naopak, nejde o žiadnu tajnú informáciu, keďže to je verejná pozícia vlády. Efektivita štátu je naša priorita a predpoklad prosperity," poznamenal Taraba.

Je pre neho podľa vlastných slov dôležité urobiť poriadok v systémovom financovaní a manažovaní príspevkových organizácií ministerstva. Avizuje vykonanie dôsledného auditu všetkých príspevkových organizácií vrátane správ národných parkov. Taraba si uvedomuje aj dôležitosť konsolidovať verejné financie. "Aj pre praktiky Budajovcov a Kičovcov, ktorí v rezorte životného prostredia uzatvorili stovky dohôd o vykonaní práce, kde mnohí dohodári mali pracovať denne aj viac ako 20 hodín, sú financie v envirorezorte v žalostnom stave," povedal Taraba.

 

Viac o téme: Tomáš TarabaEnvirofondNárodné parky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu