Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ, poznamenal expremiér

Prečo skončil Ivan Šimko?
Prečo skončil Ivan Šimko? (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie (EÚ), nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ. "Otázkou je iba to, ako dokáže Slovensko prispievať k jej spoločnej prosperite a ako efektívne sa na tejto prosperite podieľať," poznamenal. Slovensko si 1. mája pripomína 20 rokov od vstupu do EÚ.

V Únii sa hovorí aj o potrebe jej reformy, Dzurinda si myslí, že k vnútornej reforme EÚ raz dôjde. "Otázkou je iba to, kedy a za akých okolností. Projekt európskeho zjednotenia treba dokončiť. Horizontálne - to znamená prijatím krajín západného Balkánu a krajín Východného partnerstva, ale aj vertikálne - to znamená dobudovaním EÚ do podoby politickej únie. Vývoj vo svete a najmä v našom európskom okolí pôsobí oboma smermi," doplnil.

archívne video

Lídrom strany Modrí - Európske Slovensko vo voľbách bude Dzurinda (Zdroj: TASR/František Iván)

Pri procese dobudovania EÚ do podoby politickej únie je podľa Dzurindu v prvom rade potrebné prísne rešpektovať princíp subsidiarity. "Rešpektovať plnú suverenitu členských štátov v otázkach kultúrnych, etických, vzdelávacích. Je treba mať na pamäti kultúrnu rôznorodosť Európy a nepodliehať pokušeniu 'harmonizovať' túto rôznorodosť," poznamenal.

Potom podľa neho dokážeme ľahšie identifikovať oblasti, v ktorých spoločné rozhodovanie, nie nekonečné dohadovanie sa, bude na prospech všetkých členských krajín EÚ. "Podľa mňa do tejto sféry patrí zahraničná politika a bezpečnosť. Tam treba pristúpiť k rozhodovaniu kvalifikovanou väčšinou," povedal v súvislosti s diskusiou o možnosti veto pri rozhodovaní v Rade EÚ.

Viac o téme: VýročieVstupMikuláš DzurindaEÚ20
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu