Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Grilovačka, aká sa len tak nevidí: Ministri sa ocitli zoči voči študentom! Otázky na telo priamo v pléne

Zobraziť galériu (50)
(Zdroj: topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ministri a poslanci v pondelok odpovedali študentom na hodine otázok v pléne Národnej rady SR. Nezvyčajnej hodiny otázok sa zúčastnili poverený predseda NR SR Peter Žiga, minister práce Erik Tomáš, šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková, minister školstva Tomáš Drucker, Podpredseda vlády pre Plán obnovy Peter Kmec (všetci Hlas-SD), podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS) a poslanec za KDH Ján Horecký. 

Študenti sa v úvode politikov spýtali, ktoré osobnosti ich inšpirovali a ovplyvnili. Peter Žiga uviedol, že politici v povojnovom Nemecku, ktorí sa vysporiadali s neľahkými úlohami. Michal Šimečka spomenul bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, Peter Kmec vymenoval viacero osobností vrátane Eduarda Kukana, s ktorým mal možnosť spolupracovať. Zuzana Dolinková spomenula Milana Rastislava Štefánika a Horecký vyzdvihol zakladateľov Európskej únie.

Grilovačka, aká sa len
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Michal Šimečka následne mladým študentom, ktorí sa v budúcnosti vidia v politike, odporučil, aby si dobre vybrali s akými ľuďmi to budú robiť a aby sa nevzdávali. Erik Tomáš poprosil mladých ľudí, aby sa nenechali ovplyvňovať okolím ale aby mali svoj vlastný názor a boli sami sebou.  

Politici dostali otázky na telo

Michal Šimečka dostal otázku, aké návrhy zákonov zo sociálneho programu z dielne Progresívneho Slovenska majú aktuálne šancu v parlamente prejsť. „Nemyslím si, že niečo, čo prinesie PS môže v súčasnosti prejsť. Tak to býva v Národnej ráde. Väčšinou sa stane, že ak sa niečo vládnej väčšine páči, preberú si to za svoje. Napriek tomu budeme predkladať zákony, považujeme to za dôležité.“ 

Grilovačka, aká sa len
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: topky/Ramon Leško)

Ministra školstva Tomáša Druckera sa spýtali, ako by motivoval študentov, aby zostali študovať na Slovensku. Drucker hovoril o podporných plánoch rezortu, akými sú štipendia, granty či duálne programy a podpora inovácie a výskumu.  

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková dostala šancu predstaviť tri hlavné ciele, ktoré chce v zdravotníctve dosiahnuť. Dolinková hovorila o miliarde z plánu obnovy, ktorú musíme vyčerpať. Investovať sa má do rozvoja nemocníc, najmä v regiónoch, čo súvisí s budovami ale aj novými prístrojmi. Ďalšími veľkými výzvami bude stabilizácia zdravotného personálu a zlepšenie vzťahov medzi špecialistami, lekármi, sestrami a ďalším zdravotným personálom.

Grilovačka, aká sa len
Zobraziť galériu (50)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Otázky kládli študenti, ktorí sa v Bratislave stretli na štvordňovom zasadnutí Modelového parlamentu Slovenska. Ten sa koná tretí rok na Právnickej fakulte Univerzity Komenského a v NR SR.

Viac o téme: ŠtudentiHodina otázokNárodná rada SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu