Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Jednodňová diaľničná známka bude už čoskoro realitou: Motoristi, na TOTO si dajte pozor!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Getty Images)

BRATISLAVA - Na základe nariadenia Európskej únie má k platným diaľničným známkam pribudnúť už aj jednodňová. Kým napríklad v Česku, Maďarsku, Poľsku či Rakúsku už ju zaviedli, u nás legislatíva mešká a do praxe sa má dostať od 1. júla. Zároveň už nebude možné zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou na kalendárny rok, ktorá podľa ministerstva dopravy už nemá popri 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie.

Cieľom zavedenia jednodňovej diaľničnej známky má byť vyššia miera flexibility pre motoristov pri užívaní spoplatnených úsekov ciest. Ide tiež o čiastočnú transpozíciu smernice Európskeho parlamentu z roku 2022, ktorá umožnila zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Jednodňová známka bude, rovnako ako ostatné, výlučne v elektronickej forme a dostupná pre domácich i zahraničných motoristov.

Známka nebude 24-hodinová!

Zákon, ktorý už schválila vláda, by mal byť účinný od 1. júla 2024 a okrem známych diaľničných známok (365-dňovej, 30-dňovej, 10-dňovej) hovorí aj o jednodňovej diaľničnej známke. "Diaľničná známka s jednodňovou platnosťou je platná do 24.00 hodiny dňa určeného užívateľom vymedzených úsekov ciest," píše sa v schválenom návrhu. To znamená, že tento typ diaľničnej známky nebude mať trvanie 24 hodín, ale bude platiť len do konca daného dňa, kedy sme si ju zakúpili.

"Zároveň dochádza k zrušeniu možnosti úhrady na kalendárny rok, keďže tento druh diaľničnej známky už nemá popri 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie," uviedol rezort dopravy v dôvodovej správe. Diaľničná známka s ročnou platnosťou uhradená na kalendárny rok 2024 bude podľa prechodného ustanovenia novely platná do 31. januára 2025. Jej cena by mala byť 5,40 eura, predpokladá rezort dopravy.

Jozef Ráž ml.
Zobraziť galériu (2)
Jozef Ráž ml.  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Novinka spôsobí pokles príjmov

Podľa analýz zavedenie novej diaľničnej známky spôsobí pokles príjmov pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS), keďže časť motoristov ju bude využívať namiesto doterajších drahších známok. Negatívny dopad na NDS z dôvodu novej diaľničnej známky by mal byť v budúcom roku na úrovni zhruba 6,5 milióna eur a v blízkej dobe nás tak zrejme bude čakať zdražovanie.

"Vzhľadom na predpokladané znížené výnosy správcu výberu úhrady diaľničnej známky spôsobené zavedením nového typu tohto užívateľského poplatku je smerom do budúcna potrebné valorizovať ceny jednotlivých typov diaľničných známok za účelom dosiahnutia relevantného a konštantného výnosu pre správcu výberu úhrad diaľničných známok,“ uvádza v dokumente k legislatíve rezort dopravy.

archívne video

Minister dopravy Jozef Ráž ml. informuje o Zákone o strategických investíciách (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aj zavedenie novej známky znamená výdavky navyše. Jednorazové náklady pre NDS sa odhadujú v maximálnej výške 850-tisíc eur. "Uvedená zmena zahŕňa v sebe najmä procesy centrálneho dohľadu a riadenia akosti, poskytovania informácií v súvislosti s aktualizáciou portálu a front-office materiálov a ostatné súvisiace náklady. Tieto výdavky sú už zahrnuté v rámci schváleného rozpočtu NDS," tvrdí ministerstvo dopravy.

Ceny sa diaľničných známok sa naposledy zvyšovali minulý rok, kedy 365-dňová známka stúpla z 50 eur na 60 eur. Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky sa pohybuje od 50 do 200 eur a od 100 eur do 500 eur v správnom konaní. Diaľničné známky platné na Slovensku majú elektronickú podobu. Ide o poplatok za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, ktorý je viazaný na určité časové obdobie bez ohľadu na prejdenú vzdialenosť, resp. počet jázd.

Viac o téme: Diaľničná známkaJednodňová známka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu