Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Machala po ostrej kritike otočil: Zem nie je plochá doska! RTVS zverejnila nezostrihanú časť rozhovoru

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, TASR/Jaroslav Novák, TASR/Michal Svítok, Koláž: Topky)

BRATISLAVA - Generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala tvrdí, že po svojom rozhovore v RTVS, kde spochybnil, že Zem je guľatá, sa stal obeťou antikampane a posmechu. V ďalšom zo svojich vyjadrení uviedol, že Zem nie je plochá doska, čo podľa neho vedia aj deti na základnej škole. RTVS medzitým uverejnila nezostrihanú sekvenciu rozhovoru s Lukášom Machalom.

Na Lukáša Machalu sa spustila ostrá vlna kritiky po tom, čo v rozhovore pre RTVS spochybnil že Zem je guľatá a priestor by podľa neho v novej STVR mali dostať aj ľudia, ktorí to tvrdia. „Je podložené, že zem je guľatá? Ja sa vážne pýtam. Boli ste vo vesmíre? Vy ste neboli, ja tiež nie, neviem,“ odpovedal.

Machala následne vo svojom stanovisku na sociálnej sieti Telegram skritizoval redaktora relácie Reportéri Petra Žatka. „Jeho úlohou bolo zo mňa urobiť konšpirátora a polovzdelaného blba z SNS. Chyba, jednak nie som členom žiadnej politickej strany, jednak nie som žiadny konšpirátor. Nevadí, RTVS ma opäť oklamala a urobili si zostrih toho, čo sa im v reportáži “hodilo do krámu”.“

RTVS v tejto súvislosti zverejnila širšiu strihmi neupravenú sekvenciu rozhovoru s Lukášom Machalom o názorovej pestrosti v žurnalistike. „Myslím si, že priestor nezávislej žurnalistiky je presne o tom, spochybňovať čo najviac vecí a hľadať odpovede na otázky,“ uviedol okrem iného v rozohovore

Machala vie, že Zem nie je plochá doska

V ďalšom zo svojich statusov Machala uviedol, že vie, že Zem nie je plochá doska. „Mnou nedávno použitá hyperbola o jej guľatosti sa stala však terčom posmechu, znevažovania a falošnej interpretácie. Som verejne známa osoba a tak znesiem aj istú mieru znevažujúcich mediálnych príspevkov, čo len potvrdzuje, že u nás sloboda slova funguje,“ bráni sa Machala.

generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala
Zobraziť galériu (2)
generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

„Trvám na bezpodmienečnej ochrane a podpore slobody slova v slovenskej spoločnosti. Pre mňa okrem etických a zákonných obmedzení neexistuje žiadny iný dôvod, ktorý by mal a mohol umlčať slobodu slova,“ dodal v ďalšom príspevku.

Viac o téme: RTVSZemLukáš Machala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu