Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nové benefity sú na stole! Za TOTO by ste u zubára nemuseli platiť: Dolinková avizuje zmeny

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Len pred pár dňami sa oficiálne skončila možnosť dostať od poisťovne zubný benefit. Pacientom tak ich ošetrenie už nikto nepreplatí. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková však avizuje, že na stole sú ďalšie možnosti zubných benefitov. Zadarmo by mohla byť anestézia pre deti či iné.

Ľudí začiatkom apríla šokovalo rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktoré oznámilo definitívne rušenie obľúbeného zubného benefitu. Podľa nich už totiž zubný benefit splnil svoj edukačný účel a tak už nevidia dôvod v ňom pokračovať. "Edukačný potenciál zvyšovania preventívnych prehliadok prostredníctvom zubného benefitu sa vyčerpal, je potrebné ho prehodnotiť a nájsť nové verzie benefitov, ktoré budú zacielené na prevenciu," uviedla v tom čase ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

archívne video

Tlačová konferencia strany SaS na tému Zrušenie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zubný benefit pre všetkých poistencov tak prestal platiť 30. apríla 2024. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v relácii Sobotné dialógy poznamenala, že sa nejednalo o jej inciatívu. ”Prisudzuje sa to mne, ale fakt je taký, že áno išlo tá iniciatívy zo strany zdravotných poisťovní a ministerstva financií,” skonštatovala. Zrušením zubného benefitu sa ušetrí 30 miliónov eur.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zuzana Dolinková ale pacientom prisľúbila, že ich využije na nové zubné či iné benefity. „Už teraz prebiehajú rokovania so Slovenskou stomatologickou komorou o tom, ako tých 30 miliónov, ktoré sa dostanú do systému do poskytovania zdravotnej starostlivosti, by zubári vedeli svojim poistencom dať, a to napríklad tým, že pre detičky budú platiť anestéziu pri zubnom vyšetrení, ktorá možno že, ak to potrebuje viackrát za rok vo vyššej sume,“ poznamenala v relácii.

Nové benefity by sa však mali dotýkať aj ďalších oblastí. ”My hovoríme o onkologický a kardiovaskulárnych pacientoch, že by sme tam chceli predovšetkým posilniť možno že aj tie benefity, ale je tá debata stále na stole,” skonštatovala. Zuzana Dolinková tak nevylučuje ani ďalšie benefity. Na tie si však poriadne počkáme. Pravdepodobne by sa mali zaviesť až začiatkom budúceho roka. S návrhom na ne by podľa mionisterky zdravotníctva mali prísť zdravotné poisťovne.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaZdravotná poisťovňaZuzana DolinkováZubný benefit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu