Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Porušili kandidáti na prezidenta zákon? Mimovládka spochybňuje ich vyúčtovania, hrozí im mastná pokuta!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Martin Medňanský, SITA/Milan Illík, getty images)

BRATISLAVA - Všetci tohtoroční kandidáti na prezidenta SR už zverejnili správy o výdavkoch vynaložených na volebnú kampaň. Najviac minuli postupujúci do druhého kola Peter Pellegini a Ivan Korčok, ktorí vyčerpali takmer celý zákonný limit 500-tisíc eur. Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko ale ich záverečné vyúčtovania spochybňuje, pričom poukazuje na výdavky, ktoré v nich chýbajú.

archívne video

V druhom kole prezidentských volieb vyhral Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Správy o financovaní kampane odovzdalo všetkých 11 kandidátov, hoci Andrej Danko a Róbert Švec napokon z boja o prezidentský palác odstúpili. Kandidáti mohli na kampaň minúť 500-tisíc eur a financie určené na kampaň musel kandidát viesť na transparentnom účte.

Podľa Transparency minul Pellegrini o minimálne 250-tisíc viac

Víťaz aprílových volieb Peter Pellegrini tvrdí, že ho kampaň stála 499 451 eur. Podľa zistení TIS ale budúci prezident ešte stále nezaplatil všetky faktúry. Minimálne musí ešte doplatiť väčšiu polovicu svojej outdoorovej kampane (bilbordy za marec). Zaplatiť by mal aj faktúru Slovenskej pošty na 50-tisíc eur za roznos druhého čísla jeho volebných novín. „Pellegrini má však na účte už len 102-tisíc eur, ktoré mu na úhradu týchto dvoch faktúr nemôžu stačiť. Je preto zrejmé, že limit na výdavky nedodržal,“ uvádza mimovládka.

Záverečná správa Petra Pellegriniho.
Zobraziť galériu (4)
Záverečná správa Petra Pellegriniho.  (Zdroj: Transparency International Slovensko)
Podľa odhadov TIS mohol mať Pellegrini bilboardy za 770-tisíc eur v cenníkových cenách. „Reálne sa dala táto reklama nakúpiť s polovičnou zľavou. Bilbordovú kampaň sme preto vyčíslili na 417-tisíc eur. Podľa nášho konzervatívneho odhadu na ňu teda minul takmer celý svoj kampaňový limit.“ V Transparency víťaznú kampaň Petra Pellegriniho odhadujú na minimálne 750-tisíc eur.

Porušili kandidáti na prezidenta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Korčok minul podľa odhadov 80-tisíc nad limit

Vo vyúčtovaní Ivana Korčoka môže podľa Transparency International Slovensko chýbať 37-tisíc eur za roznášku 750-tisíc kusov volebných novín. Roznos trištvrte milióna schránkových novín Korčok zrealizoval prostredníctvom dobrovoľníkov. „Práca dobrovoľníkov predstavovala pre Korčoka v sumáre významný finančný dar v hodnote desiatok tisíc eur. Zákon nariaďuje kandidátom v správe uvádzať aj dary v podobe bezodplatného plnenia, no túto hodnotu dobrovoľníckej práce Korčok v správe neuviedol.“ uvádza TIS.

V záverečnej správe chýba podľa TIS tiež 30-tisíc eur za bilboardovú kampaň v apríli, 10-tisíc eur za tlač a roznášku volebných novín v maďarskom jazyku a 3-tisíc eur za 75 obrazoviek s reklamou vo fitness centrách, baroch a kluboch. Medzi položkami sú podozrivé aj viaceré drobnosti. Transparentný účet napríklad ukazuje, že počas viacdňovej tour okolo Slovenska v závere kampane spal v hoteli iba raz a do kampaňového vozu tankoval iba za 220 eur.

Porušili kandidáti na prezidenta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Obidvom hrozia mastné pokuty

V prípade nezrovnalostí v správach vyzve ,inisterstvo vnútra kandidátov na vysvetlenie. Ak zistí porušenie zákona, bude ministerstvo postupovať v súlade so zákonom o volebnej kampani. "Takisto bude ministerstvo konať v prípade porušenia pravidiel vzťahujúcich sa k transparentnému účtu kandidáta," uviedol tlačový odbor.

Ministerstvo vnútra informovalo, že nemá lehotu, dokedy musí preveriť všetky údaje v správe o výdavkoch na volebnú kampaň a na transparentnom účte. "Avšak uložiť pokutu môže v lehote do troch rokov od zistenia porušenia zákona," skonštatovali z rezortu vnútra.

Rezort na svojom webe informuje o tom, že ak kandidát prekročil limit, dostane pokutu vo výške dvojnásobku sumy, o ktorú prekročil prípustnú sumu nákladov. MV môže tiež uložiť pokutu od 2000 eur do 30.000 eur za nesplnenie ktorejkoľvek povinnosti, ktorá je kandidátovi ustanovená zákonom.

Výdavky ostatných kandidátov

Andrej Danko minul na kampaň podľa zverejnenej správy takmer 27 859 eur, Patrik Dubovský 583 eur, Krisztián Forró vyše 100 575 eur, Štefan Harabin takmer 57 755 eur, Marian Kotleba cez 8 036 eur, Ján Kubiš takmer 139 899 eur a Róbert Švec vykázal 4 498 eur. Igor Matovič a Milan Náhlik podľa správy neminuli na kampaň žiadne prostriedky, uviedli v nej sumu nula eur.

Viac o téme: Peter PellegriniTransparency International SlovenskoIvan KorčokVýdavky na kampaň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu