Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ďalšia dráma okolo Šimkovičovej: Pustila sa do herca Ľuboša Kostelného! Pre TOTO má ísť na koberček

Martina Šimkovičová Zobraziť galériu (5)
Martina Šimkovičová (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Jaroslav Novák, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Herec aj riaditeľ divadla majú ísť na koberček. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) na seba znova priťahuje pozornosť. Najnovšie si chce dať predvolať herca Ľuboša Kostelného a riaditeľa SND Mateja Drličku. Podľa nej sa totiž stala predmetom šikany počas jedného z divadelných predstavení.

archívne video 

Tlačová konferencia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šimkovičová o svojom zámere predvolať si Kostelného a Drličku hovorila v dezinformačnom rádiu Infovojna. Vystupovala tam spolu s generálnym tajomníkom služobného úradu ministerstva kultúry Lukášom Machalom. „Počas predstavenia kričal Kostelný v jeho postave homosexuála do mikrofónu, že nenávidí Martinu Simkovicu, nedopovedal to teda celé. Tak ja sa pýtam a budem sa pýtať aj pána riaditeľa, aj tohto konkrétneho herca, keďže je platený z peňazí štátnych, lebo je zamestnaný v štátnej inštitúcii a hrá tam, že či je to v súlade s demokraciou,“ povedala Šimkovičová. K incidentu malo dôjsť počas predstavenia Sme v pohode. Kostelný v ňom hrá postavu homosexuála.

Ďalšia dráma okolo Šimkovičovej:
Zobraziť galériu (5)

Portál Aktuality oslovil aj samotného herca, ten sa však odmietol k danej veci vyjadriť a povedal, že sa nechce miešať do neprístojných hier. „Slovenské národné divadlo komunikuje so svojím zriaďovateľom štandardným spôsobom. Nedisponujeme žiadnymi informáciami ohľadom spomínanej komunikácie ani potenciálne rušivej časti inscenácie,“ tvrdí zasa divadlo.

Kollár odkazuje: Treba sa povzniesť

Okolo celej veci sa strhla kauza. Podľa opozičného poslanca za SaS Ondreja Dostála nemajú  normalizačné tendencie vládnej moci priestor v demokracii. „Odsudzujem normalizačné tendencie SNS a ministerky Šimkovičovej a ich snahu umlčať kritiku pod rúškom akýchsi ´protivládnych´ tendencií. Umelci tu totiž nie sú na to, aby akúkoľvek vládu chválili, koniec koncov aj proti tomu sme v novembri 1989 bojovali. Je zjavné, že politikom z radov SNS ide práve o to - mať ´proslovenskú´, čiže v skutočnosti provládnu verejnosť, umlčať tak akúkoľvek kritiku a možno mať raz aj oslavné divadelné hry na tému ´boja s novým svetovým poriadkom´. Ako demokratický poslanec sa staviam za každého, kto chce prejaviť kritický názor, pretože je to sloboda každého z nás. Útok na herca Ľuboša Kostelného a SND je útokom na slobodu nás všetkých. Stojím za Ľubošom Kostelným. Stojím za SND. Stojím za RTVS. Stojím za slobodou,“ uviedol Dostál.

Ďalšia dráma okolo Šimkovičovej:
Zobraziť galériu (5)

Do konania Šimkovičovej sa obul aj bývalý predseda parlamentu Boris Kollár. Ten tak urobil v komentári pod príspevkom satirickej stránky Zomri. „Vždy, keď som v divadle a situačná časť do dovoľuje, tak si aj do mňa herci rypnú, ale vždy to je únosne a nikdy neprekročia červenú čiaru. S väčšinou sa poznám roky a tak si to aj tak trochu môžu dovoliť, ale nikdy by mi nenapadlo riešiť to takto mocensky,“ tvrdí Kollár. „Treba si uvedomiť jednu zasadnú vec. Štát sme my ľudia, nie minister a štát tam v tom divadle zastupoval určite tých 400 hostí, divákov v divadle a nie osoba Šimkovičová. Treba sa povzniesť, ak je človek odolný, má sebadôveru a je psychicky na tom dobre, tak sa na tom pousmeje a ešte z toho vyťaží. Ale ak je inde, tak si ide dokazovať svoju vážnosť či váhu cez prepožičanú silu, ktorú dostala od nás všetkých v úlohe ministra," dodal.

Ďalšia dráma okolo Šimkovičovej:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: facebook/Zomri)

Viac o téme: SNDĽuboš KostelnýMartina ŠimkovičováHerec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu