Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Skvelá správa od Európskej komisie: Slovenská borovička získala ochrannú známku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRENČÍN - Európska komisia doplnila Trenčiansku borovičku Juniperus do registra chránených označení pôvodu. Získané označenie má uľahčiť producentom expanziu na zahraničné trhy a pre spotrebiteľov je zárukou kvality.

Zoznam 1 910 vín a liehovín s chráneným označením pôvodu sa rozrastá o Trenčiansku borovičku Juniperus. Výrobok sa úspešne predáva už viac ako sto rokov vďaka svojej preslávenej kvalite, typickej chuti a dodržiavaniu tradičného výrobného procesu.

Trenčianska borovička Juniperus je číra, bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42. % obj. s výraznou arómou a intenzívnou, príjemnou chuťou borievky obyčajnej a červenej. Vyrába sa z vyzretého borievkového destilátu, rafinovaného neutrálneho destilátu a tekutého cukru.

Skvelá správa od Európskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Old Herold)

Kľúčovou zložkou, ktorá dodáva liehovine jej špecifické vlastnosti a charakteristickú chuť, je borievkový destilát. Chuť získava najmä pevným percentuálnym podielom vyzretého borievkového destilátu, ktorý sa vyrába dvojstupňovou destiláciou fermentovanej zápary z plodov borievky obyčajnej (Juniperus communis) a borievky červenej (juniperus oxycedrus).

Je to bezfarebná tekutina s mierne zvýšenou viskozitou, ktorá má výraznú, jemne sladkú a korenistú dlhotrvajúcu chuť a vôňu po borievkach a mierne olejnatú konzistenciu pri tečení. Výroba tohto destilátu prebieha v meste Trenčín.

Viac o téme: Trenčianska borovička JuniperusRegister chránených označení pôvodu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu