Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dianka (5): Tri milióny, alebo zomriem...

Malá pacientka si veľa zábavy s kamarátmi neužije, má oslabenú imunitu a býva často prechladnutá. Najnovšie ju čaká vyšetrenie v Martine.
Malá pacientka si veľa zábavy s kamarátmi neužije, má oslabenú imunitu a býva často prechladnutá. Najnovšie ju čaká vyšetrenie v Martine.

JUR NAD HRONOM - Jej utrpenie prezrádzajú len veľké smutné očká. Päťročná Dianka Garajová z Jura nad Hronom je navonok dieťa ako každé iné. Nevinnú radosť zo života však malej pacientke kalí krutá choroba. Dievčatko trpí od malička zvláštnou zápchou a jeho stav sa zhoršuje. Rodičia sú zúfalí, lebo 3 milióny korún potrebných na liečbu v zahraničí jednoducho

Krátko po Diankinom narodení mala jej mama Ivana (27) podozrenie, že s dcérkou niečo nie je v poriadku. Mala pravdu, Dianke zistili ľahšiu mozgovú obrnu, ku ktorej sa pridružilo aj trápenie so stolicou. Vďaka disciplinovaným cvičeniam síce ťažkosti spojené s mozgovou obrnou Dianka viac- -menej preklenula, no ťažkosti s črevami sú čoraz horšie. Hoci dievčatko za 5 rokov absolvovalo už desiatky bolestivých vyšetrení a lekári robia, čo môžu, jej chronickú zápchu zatiaľ nevyliečili. Nikto presne nevie, prečo jej črevá nefungujú, a čo vlastne spôsobuje jej problémy.

„Najprv sme ju vyprázdňovali hadičkou, ktorú sme jej zavádzali do črievok, potom prišli na rad čapíky. Spôsobili jej však ťažkú alergiu,“ vyratúva trápenie nešťastná mama, ktorá nepracuje a s dcérkou je doma. Na rok a pol zabral Dianke na stolicu klystír. Toto trápenie nateraz vystriedali silné preháňadlá. Zatiaľ účinkujú. Aj na ne si však organizmus rýchlo zvyká, a preto rodičia zháňajú stále nové druhy. „Čo s ňou bude, keď prestanú účinkovať? Už teraz je zlé, že Dianka sa takmer nikdy úplne nevyprázdni, takže potrava jej kvasí v črievkach a toxické látky jej otravujú telo. Preto sa noc čo noc zobúdza na vracanie, cez deň ju zas trápia bolesti hlavy,“ sužuje sa. Keďže dievčatku so stolicou vychádza z čriev aj sliznica, hrozí mu nebezpečenstvo prederavenia čriev.

Lekári odporučili zaviesť Dianke vývod. „Nesúhlasili sme, čo by to už bol za život s hadičkami? Keď nám to však odporučili aj v Prahe, začali sme nad tým premýšľať. Niektorí lekári však napokon vyjadrili obavu, či nefunkčné črievka vôbec dokážu vypudiť stolicu do vrecka,“ plače pani Ivana. Nešťastní rodičia navštívili už aj ľudových liečiteľov a skúsili makrobiotickú diétu, no minuli len veľa peňazí - a bez výsledku! Dianku, ktorá pôsobí navonok zdravo, čaká ešte vyšetrenie v Martine. Keď jej ani tam nebudú vedieť pomôcť, poslednú šancu na záchranu vidia Garajovci u špecialistov vo Viedni. Tam im už urobili predbežné vyšetrenie a dali nádej. Ibaže operácia a následná liečba by rodinu vyšli na 3 milióny Sk, ktoré zdravotné poisťovne nezaplatia. Garajovci sú zúfalí, pretože už teraz sú finančne vyšťavení, a toľko peňazí jednoducho nemajú kde zohnať.

Záchrana pre Dianku
Kto chce prispieť na život zachraňujúcu operáciu chorej Dianky, môže tak urobiť na čísle účtu zriadenom na jej pomoc v Slovenskej sporiteľni:
Názov účtu: Peter Garaj
Číslo účtu: 222486683/0900
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu