Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MV: Od januára sa zvýšia poplatky za vydávanie dokladov

Poplatky za vydanie cestovného pasu zostávajú naďalej rovnaké.
Poplatky za vydanie cestovného pasu zostávajú naďalej rovnaké.

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR bude po novom roku zvyšovať poplatky za vydávanie niektorých druhov dokladov. Ako pre agentúru SITA povedala Zuzana Kmeťová z komunikačného odboru MV SR, novelu zákona o správnych poplatkoch z dielne ministerstva financií by mala na budúci týždeň prerokovať Národná rada SR.

Okrem občianskych preukazov sa v januári zvýšia aj poplatky za vydanie vodičského preukazu, medzinárodného vodičského preukazu, povolenia na pobyt, zbrojného preukazu a za zápis držiteľa motorového vozidla. Poplatky za vydanie cestovného pasu zostávajú naďalej rovnaké.

Namiesto súčasných 100 korún zaplatia občania za vydanie vodičského preukazu 200 korún. Pri strate alebo zničení vodičského preukazu občania zaplatia 400, pri odcudzení 200 korún. Poplatok za zápis ďalšieho držiteľa motorového vozidla sa zvýši zo súčasných 300 na 1 000 korún. Poplatok za zápis prvého držiteľa motorového vozidla zostáva nezmenený – 1 000 korún.

V platnosti ostáva nariadenie, že vydanie občianskeho preukazu je vo väčšine prípadov bezplatné. Platiť však budú musieť napríklad tí, ktorí zmenia trvalé bydlisko. Tam sa zvyšuje poplatok o 200 percent - z 50 na 150 korún. Pri strate, poškodení alebo odcudzení preukazu bude občan platiť 500 korún, pri opakovanej strate 1 000 korún, v súčasnosti je to 200 a 500 korún. V prípade odcudzenia občianskeho preukazu, ktoré je preukázateľné, občan zaplatí iba základný poplatok – 150 korún. Správne poplatky v oblasti vydávania cestovných pasov sa v novom roku meniť nebudú.

Zdražie aj vydanie povolenia na pobyt vo forme nálepky alebo karty. Namiesto súčasných 100 korún bude stáť 500 korún. Pri strate alebo zničení sa poplatok zvýši z 200 na 1 000 korún a pri odcudzení z 200 na 500 korún. Poplatok za žiadosť o vydanie nového zbrojného preukazu sa zvýši zo súčasných 100 na 500 korún.

Po novom roku sa zvýšia aj poplatky za vydanie zbrojnej licencie, z 5 000 na 10 000 korún. Žiadosť o vydanie povolenia na prevádzkovanie strelnice bude stáť 20 000 korún, miesto súčasných 5 000. Ostatné poplatky v tejto oblasti zostávajú nezmenené, dodala Kmeťová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu