Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odkaz EÚ Slovákom: Ste najchudobnejší!

BRATISLAVA - Slováci nemajú na vlastné autá. Trápi nás stav našich okien aj dverí. A tiež si nedokážeme udržiavať primerané teplo. Mnohí z nás majú navyše problém stráviť raz za rok týždeň rodinnej dovolenky v zahraničí. A to všetko pre nedostatok peňazí!

V rámci Únie sme jednoducho najchudobnejší! Vyplýva to z najnovších prieskumov európskeho štatistického úradu Eurostat, podľa ktorého sme krajinou EÚ s najvyšším počtom chudobných. Po štyroch rokoch reforiem Dzurindovej vlády sa Slovensko dočkalo nelichotivého prívlastku. Žije u nás najviac chudobných v Únii a na hranici biedy sa podľa Eurostatu nachádza viac ako pätina slovenských domácností. O posledné priečky sa delíme s Írskom a Gréckom. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré má túto agendu na starosti, si neľahkú situáciu takýchto rodín vraj uvedomuje. Ako dodáva, pre najchudobnejších už pripravilo aj „záchranné siete“ v podobe nových dávok.

Problém však je, že kým u nás 21 percent rodín „živorí“, v susednom Česku naopak žije najmenej chudobných v Únii. Na hranici biedy sa tu nachádza 8 percent domácností, čím Česi predbehli aj také krajiny ako sú Švédsko, Luxembursko či Slovinsko. Z bývalého Československa tak vzišli hneď dva extrémy. Podľa Eurostatu trápi Slovákov najviac stav ich okien, dverí či podláh. Na ich hnilobu sa sťažujú štyria z desiatich opýtaných. Česi zas najviac hromžia na zahraničné dovolenky, ktoré si ani raz za rok nemôže dovoliť 34 % domácností. Na Slovensku je však aj toto číslo takmer dvojnásobné.

Približne tretina slovenských rodín si tiež nemôže každý druhý deň dovoliť jesť kuracinu či ryby, a 29 percent radšej ani nemyslí na vlastné auto. Takmer rovnakú pozíciu sme však s Čechmi obsadili v otázke splachovacích záchodov. Túto vymoženosť si v našich krajinách nemôže dovoliť približne 6 percent obyvateľov. Zaujímavými charakteristikami nás vďaka štatistikám na svojej webovej stránke opisuje aj mediálna skupina Deutsche Welle, ktorá Slovensko predstavuje ako „chudobné, ale pekné".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu