Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Autičkári, skončili ste!

BRATISLAVA - Každé dve hodiny zmizne na Slovensku jedno auto. Autičkárov zaujímajú hlavne škodovky a obzvlášť „diesle“, najviac sa im darí v strede týždňa a osobitne v Bratislave.

Mimo rizika však nie je nikto. Vodiči aj polícia sú voči gangom často bezmocní. K majiteľom sa nevráti ani desatina ukradnutých áut! Novému Času sa však podarilo zistiť, že polícia chystá na autičkárov nové metódy boja. My sme si rýchlosť ich zásahov preverili včera priamo v teréne.

Je štvrtkové poludnie. Nový Čas prichystal pre políciu fingovanú krádež, o ktorej vie len krajský policajný šéf. Tesne pred dvanástou hodinou na policajnú stopäťdesiatosmičku telefonuje občan, že na parkovisku sa v červenej Škode Octavia podozrivo správa mladý muž. A Nový Čas začína počítať. Aká akčná bude polícia? Ako rýchlo zasiahnu muži zákona? Presne o tri minúty prichádzajú na oznámené miesto dve policajné hliadky. (Toľko podľa odborníkov trvá aj najdlhší lup.) Vzápätí zisťujú, že podozrivý mladík je z okresu Pezinok a v aute svojho otca opravuje autorádio. Vysielačkou overujú, či po mladíkovi nie je vyhlásené policajné pátranie.

Nie každý prípad sa skončí takto „šťastne“. „Keď ráno nájdem na pracovnom stole, že na Slovensku za 24 hodín ukradli niekedy až 25 áut, ide ma rozhodiť od jedu,“ vraví policajný prezident Ján Packa, ktorý podľa informácií Nového Času chystá na autičkárov v krátkom čase tajné pasce. „V najbližších dňoch začneme ihneď po preverení krádeže auta informovať všetky médiá o mieste a čase krádeže, značke, type, evidenčnom čísle a farbe ukradnutého auta. Verím, že do boja so zlodejmi áut sa zapoja aj občania,“ dodáva Packa. Nový Čas bude oddnes uverejňovať informácie o ukradnutých autách na svojej webovej stránke www.bleskovky.sk

Kradne sa všetko a všetkým

- Kršjakovci prišli „vďaka“ autičkárom o špeciálne upravenú feliciu pre invalidného syna Jána (30). Ten má od trinástich rokov svalovú dystrofiu a je odkázaný na invalidný vozík. „Prežili sme peklo,“ povedala Jarmila (55). Bez auta nemohli ísť nikam. „Sme naň úplne odkázaní, potrebujeme sa dostať najmä k lekárovi,“ pokračuje. Mladíkovi nakoniec pomohlo mesto Piešťany, ktoré mu darovalo ojazdené auto.

- Sabovcom ukradli auto rovno z parkoviska spred bytovky pre vozičkárov! Ich auto bolo tiež špeciálne upravené. „Mali sme Škodu 125. Mala sedem rokov,“ hovorí Michal (54), ktorý je na vozíku po autohavárii. „Rok bez auta sme len sedeli doma a z okna sa pozerali, ako svieti slnko,“ spomína Alena (52). Nové auto si kúpili z poistky, príspevku a 60 000 si ešte museli požičať.

- Husársky kúsok sa podaril Martinovi Dorčákovi (28) z Bratislavy. Sám si našiel svoj ukradnutý Seat Ibiza, po ktorom polícia neúspešne pátrala. „Týždeň po krádeži som ho zbadal v centre Nitry,“ vraví. Svoje auto spoznal podľa škrabancov na kufri a fľaku na prednej kapote. Seat zaistila polícia a on sa k nemu dostal až po niekoľkých mesiacoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu