Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nádej na vyliečenie je často NULOVÁ

Aj napriek tomu, že pán primár trávi v práci veľmi veľa času, jeho rodina mu vytvára vhodné podmienky a toleruje to. Zobraziť galériu (3)
Aj napriek tomu, že pán primár trávi v práci veľmi veľa času, jeho rodina mu vytvára vhodné podmienky a toleruje to.

Ochorenie obličiek sa týka čoraz väčšieho počtu ľudí. Primár nefrologickej ambulancie v Senici MUDr. Stanislav Vojt (45), ktorý sa tejto problematike venuje už 16 rokov, nám povedal, ako svojich pacientov liečia, ale aj to, či sa dá problémom s obličkami vyhnúť.

S problémami obličiek sa človek buď narodí, alebo ich získa počas života. Ako k tomu dochádza?

– Buď na základe vlastného, alebo iného ochorenia, ako sú rôzne traumy, otravy a úrazy, zlyhá činnosť obličiek. Stane sa, že človek o seba dbá, vyhýba sa všetkým stresovým situáciám, má správnu životosprávu, absolvuje preventívne prehliadky, ale aj napriek tomu obličky postupne prestávajú fungovať. Momentálne je stúpajúca svetová tendencia zlyhania obličiek u pacientov diabetikov. Práve diabetes je ochorenie, za ktoré si človek môže čiastočne sám.

Ktorú vekovú kategóriu najviac trápi táto diagnóza?

– Vrodené ochorenia sa týkajú mladších ročníkov, ale získané sa posúvajú do vyšších vekových kategórií, a to okolo šesťdesiatky. Čím viac toho človek prežije, tým má väčšie následky. Diabetici tvoria veľkú skupinu pacientov, ktorí sú dialyzovaní.

Ako sa prejavujú prvé príznaky?

– Je to problematické, lebo sa nestane, že v jeden deň obličky fungujú a na druhý deň už nie. Pokles činnosti je postupný. Človek vôbec nemusí zbadať rozdiel. Možno sa objaví problém, ktorému nepripisuje význam, a až neskôr sa to začne prehlbovať. Toto ochorenie nemusí bolieť. Ak človeka nič nebolí, povie si, že je zdravý, ale nie vždy je to pravda.

Na koho sa má pacient obrátiť, keď má podo-zrenie, že niečo nie je s obličkami v poriadku?

– Problémy by sa mali od začiatku zachytiť aj liečiť. Liečba prebieha pod dohľadom praktického lekára i za pomoci ďalších špecialistov. Títo lekári by mali poslať pacienta na nefrologickú ambulanciu, kde ho ošetrujú, sledujú, liečia. Práve táto ambulancia je v priamej nadväznosti na dialyzačné centrum, ktoré preberie starostlivosť o pacienta.

Existujú tri druhy liečby – diétou, dialýzou a transplantáciou. Poďme pekne po poriadku. Aké sú pravidlá diéty?

– Je to veľmi individuálne, preto sa to nedá presne konkretizovať. Diétne opatrenia sú oveľa prísnejšie, keď ide o pacientov pred dialýzou, a o tých, ktorí ju už absolvujú. Ak je režim pacienta voľnejší a nedodržiava pravidlá stravovania, môžu obličky zlyhať rýchlejšie. U dialyzovaného pacienta je to postavené inak. Dialýza má svoje klady i zápory. Odstraňuje nielen škodlivé látky, ale aj niektoré prirodzené, ktoré potom treba do určitej miery nahradiť správnou výživou.

Nádej na vyliečenie je
Zobraziť galériu (3)
Dialýza je druhým bodom liečby a predstupňom transplantácie. V čom spočíva?

– Rozlišujeme hemodialýzu a peritoneálnu dialýzu. Pri hemodialýze sa priamo z krvi odstraňujú škodlivé látky. Pri druhej metóde sa pacient o seba viac stará a pomáha mu aj organizmus. Zjednodušene povedané, do brušnej dutiny sa napúšťa špeciálny roztok, ktorý na seba viaže odpadové látky, a tie sa potom vypúšťajú. Tretia možnosť je transplantácia obličiek, ktorá sa zabezpečuje v štyroch centrách na Slovensku, a to v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a v Košiciach.

Počet transplantovaných pacientov je však mizivý. Prečo sa tento zákrok realizuje v pomerne malom počte?

– Problém je vo viacerých faktoroch. Nie je to len o financiách, ale musí byť tiež dostatok vhodných darcov. Zoznam ľudí na čakacej listine je vo veľkom nepomere s vhodnými obličkami. Sú ľudia, ktorí tento zákrok podstúpia takmer okamžite po dialyzačnej liečbe, ale aj takí, ktorí čakajú niekoľko rokov a stále sa nič nedeje. Medzitým sa môže ich zdravotný stav skomplikovať a sú vyradení z programu. Závisí to od rôznych faktorov. Samotná dialýza problémy nerieši, lebo čím dlhšie tam pacient chodí, tým je jeho stav komplikovanejší.

Môže každý pacient podstúpiť transplantáciu?

– Nie každý je vhodný, aby zákrok podstúpil. Musí byť schopný zvládnuť operáciu a jeho zdravotný stav musí byť dostatočný na to, aby sa jeho organizmus vyrovnal s novým tkanivom. Pacient po zákroku musí doživotne užívať lieky a pre niektorých ľudí práve tieto medikamenty nie sú vhodné, preto ani neabsolvujú transplantáciu.

Majú aj pacienti, ktorých trápi zlyhávanie obličiek, šancu na definitívne uzdravenie a žitie plnohodnotného života?

– Liečiteľné je všetko, otázka znie, či je to vyliečiteľné. Pokiaľ obličky zlyhajú, vyliečiteľné by mohli byť len v tom prípade, keby sa náhle zhoršil zdravotný stav pacienta. Ak ide o pozvoľné zhoršovanie obličkových parametrov, pacienti sa síce liečia, ale vyliečiteľnosť je často nulová. Ak obličky zlyhajú v dôsledku úrazu, pooperačného stavu, rôznej otravy, šanca na vyliečenie je vyššia.

Môžete nám odporučiť, čo robiť, aby sme sa tomuto ochoreniu vyhli?

– Sú to všeobecné odporučenia, ktoré sa berú na ľahkú váhu. Človek sa má o seba starať, chodiť na preventívne prehliadky. Aj zdanlivo banálne ochorenie treba vyležať, nie prechodiť, lebo každou tehličkou môžeme poskladať múr, ktorý zastaví obličku pri ďalšej činnosti.

Lekárske povolanie je výnimočné i v tom, že sa častejšie stretávate s emóciami. Aké máte vzťahy so svojimi pacientmi?

– Každý vzťah má byť založený na dôvere. U nás sú pacienti chronicky chorí a dlhodobo liečení. Chodia k nám tri razy do týždňa, takže máme s nimi bližší vzťah ako možno iní lekári. Treba, aby sme liečili nielen obličku, ale pacienta so všetkými problémami. Stáva sa, že nám povedia veci, ktoré nehovoria ani najbližšiemu človeku. Ak sa dá pomôcť, radi im pomôžeme.

Určite nie som ďaleko od pravdy, keď poviem, že v práci trávite takmer celé dni. Alebo sa mýlim?

– Neviem povedať, koľko tu času tu trávim, ale skôr viem povedať, koľko tu nie som. Okrem pracovného času mám aj služby, ktorých je požehnane. A potom aj vo voľnom čase sa venujem štúdiu nových poznatkov z medicíny, aby som bol informovaný. Takže môj voľný čas je vo výraznom nepomere s časom pracovným.

Koľko hodín denne spíte?

– Na to radšej odpovedať nebudem. (smiech) Uvedomujem si, že spánku mám málo. Ale spávam toľko, aby som bol odpočinutý.

Nádej na vyliečenie je
Zobraziť galériu (3)
AKO TO FUNGUJE v dialyzačnom centre

Hemodialýza je liečebná metóda, ktorá, zjednodušene povedané, funguje na princípe, že sa z krvi odstraňujú škodlivé látky. „Obličky nie sú schopné odstrániť tieto látky a nadbytočnú vodu z tela von, na to slúži táto technika,“ objasňuje primár MUDr. Stanislav Vojt. Ak ide o pacienta, ktorého trápi definitívne zlyhanie obličiek, močenie je takmer nulové, dialyzačné centrum musí navštevovať trikrát do týždňa.

Ako táto liečba prebieha? Celý proces trvá štyri až päť hodín. Pacient je napojený na prístroj, ktorý odstraňuje škodliviny, a následne sa čistá krv vracia späť do organizmu. Pacient odchádza domov so zlepšeným zdravotným stavom. „Každý druhý deň však už väčšinou príde zas so zhoršeným stavom, keďže metabolizmus každého človeka neustále pracuje a vytvára škodlivé látky,“ hovorí primár. Náklady spojené s touto liečbou i cestovnými výdavkami na dopravu do dialyzačného centra hradí každému slovenskému občanovi jeho zdravotná poisťovňa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu