Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Útok na Dvojičky: 102 minút boja o život

11. september 2001 Zobraziť galériu (14)
11. september 2001

NEW YORK - Pri vyslovení dátumu 11. september sa ľuďom na celom svete určite vybaví jedno - teroristický útok na Dvojičky. 102 minút strachu a boja o holý život. Presne toľko času ubehlo od nárazu dvoch lietadiel s teroristami až po zrútenie obidvoch veží - symbolu americkej demokracie. Ako prvá sa zrútila južná veža, aj keď teroristi na ňu zaútočili neskôr ako na severnú vežu. Čo sa tam teda v tých chvíľach dialo?

Bolo práve 9 hodín, 2 minúty a 59 sekúnd, keď druhé lietadlo narazilo v rýchlosti 875 km/h do južnej veže. V poslednej sekunde sa stroj naklonil mierne doľava, aby rozpätím svojich krídiel zasiahol čo najviac poschodí - vpálil medzi 77.

a 85. poschodie. Mohutným nárazom a následným výbuchom sa celá veža otriasla. Vrchné poschodia sa pomaly začínajú prepadávať dolu. Viac ako milión ton prachu a popola prší dolu na New York a mení ulice na mesačnú krajinu. Presne 57 minút po náraze lietadla prichádza koniec - južná veža padá ako prvá aj napriek tomu, že lietadlo do nej narazilo neskôr ako do severnej veže.

Až do 9.02 vyzváňali v budove striedavo alarm a koniec alarmu. Stanley Praimnath zišiel zo svojho úradu na 81. poschodí dolu do vestibulu a potom sa vrátil späť na pracovisko. Tam mu zatelefonovala kolegyňa z Chicaga, či je v poriadku. „Jasné, všetko v najlepšom poriadku,“ odvetil. Práve v tom momente si všimol, že sa priamo na neho rúti obrovský stroj. Ešte sa rýchlo stihol skryť pod stôl - o pár sekúnd sa v miestnosti zrútil strop. Brad Vadas zanechal o 9.19 odkaz na záznamníku svojej snúbenice.

„Kris, vybuchlo to tu. Sedíme natlačení v jednej miestnosti. Dnu vniká dym. Neviem, ako to dopadne, ale chcem ti povedať, že môj život bol krajší a zmysluplnejší, odkedy som ťa spoznal. Milujem ťa. Zbohom,“ rozlúčil sa Brad.

V momente nárazu mieril rýchlovýťah zo 78. poschodia dolu do suterénu. Kabína bola plná ľudí. Náraz pretrhol výťahové lano a kabína sa rútila dolu voľným pádom. Až asi tri metre nad vstupnou halou ju na poslednú chvíľu zastavila núdzová brzda. Asi 25 mužov a žien zostalo ležať na sebe v úplnej tme. Niekto rozsvietil laptop, aby získal trochu svetla. O pár minút neskôr začali podlahu výťahu oblizovať plamene. Väčšinu ľudí z výťahu sa podarilo zachrániť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu