Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Týraný Ondrík spával so zviazanými rukami, jedol zo zeme...

Sluchovo postihnutého chlapčeka zatvárala do komory pod schodmi s rozlohou dva štvorcové metre. Zobraziť galériu (13)
Sluchovo postihnutého chlapčeka zatvárala do komory pod schodmi s rozlohou dva štvorcové metre.

BRNO/KUŘIM - Matka Beštia! Iným menom sa nedá nazvať Klára (30), ktorá v dedine Kuřim na Morave týrala svojho synčeka Ondríka (8). Sluchovo postihnutého chlapčeka zatvárala do komory pod schodmi s rozlohou dva štvorcové metre. Ondrík tam často spával so zviazanými rukami na betónovej podlahe. Nezriedka musel z podlahy aj jesť.

„Zožer to. Tu nič nezostane,“ kričala pritom na syna Klára a jedlo mu pchala do úst. Súd ju včera okamžite poslal do väzby.

Krkavčiu matku sa podarilo zadržať vďaka veľkej náhode. Jej sused Eduard Trdý si kúpil babyset s kamerou, ktorý chcel využiť na kontrolu svojho novonarodeného dieťaťa. Podobný využívala na pozorovanie syna aj Klára. Keď si ho Trdý v dome nainštaloval, uvidel hrôzostrašný obraz. Nahého chlapca v zamknutej komore bez okna. Zalarmoval preto políciu. Muži zákona v miestnosti pod schodmi objavili zviazaného Ondríka, schúleného do klbka. Chlapček našťastie nemal vážnejšie zranenia, bol len dehydrovaný.

Podľa polície Ondrík bol týraný od vlaňajšieho decembra, keď sa rozvedená Klára presťahovala aj s ďalším synom (12) do prenajatého domu v Kuřimi. Žena si osvojila aj mentálne postihnuté dievča (13). To však v dome s nimi nebývalo. Keďže Ondrík je sluchovo postihnutý, Klára si dokázala na úradoch vybaviť, aby ho mohla učiť sama. Zarážajúce pritom je, že Klára externe študuje špeciálnu pedagogiku na Masarykovej univerzite. „Chlapec nedostával pravidelne jesť ani piť. Ani pri jedle mu matka nerozväzovala ruky. Musel jesť priamo z podlahy,“ opísal hrozné podmienky hovorca brnianskych policajtov Aleš Mergentál. Podľa polície výchovu chlapca matka evidentne nezvládala. Na jednom zo záberov vidieť, ako chlapec prestal jesť. Klára otvorila dvere na komore a potravu mu rukami pchala do úst: „Zožer to, tu nič nezostane,“ kričala na syna. Občas ho z komory pustila von, zakazovala mu však kontakt s rovesníkmi, a dokonca aj so starším bratom.

Súd včera Kláru poslal okamžite do väzby. Podľa neho by totiž pri pobyte na slobode mohla ovplyvňovať svedkov, alebo dokonca utiecť. Za týranie jej hrozí až osem rokov za mrežami. Ondrík je spolu so súrodencami v krízovom centre v Brne a všetci sú pod dohľadom psychológov. Aj oni javia známky týrania. O všetkých súrodencov prejavili záujem rodičia krkavčej matky.

Týraný Ondrík spával so
Zobraziť galériu (13)

Záchranca Eduard: Myslel som si, že sa hrá v bunkri


Týranie malého Ondríka odhalil sused Eduard Trdý úplnou náhodou. Kúpil si totiž rovnaký babyset - elektronickú súpravu s kamerou, slúžiacu na stráženie dieťaťa v izbe. Keď ju skúšal naladiť, zobrazili sa mu otrasné zábery na nahého chlapca na podlahe. O hrôzostrašnom odhalení prehovoril pre denník MF DNES.

Čo ste na monitore babysetu uvideli?

- V pondelok som namiesto izby môjho syna našiel záber na nahého chlapca na podlahe. Normálne sa hral s lepiacou páskou.

Čo ste si pomysleli?

- Nič zlé, že niekde zaliezol a hrá sa v nejakom bunkri.

Vedeli ste, že je to chlapec zo susedstva?

- Nie. Nikdy som ho nevidel. Ale vedel som, že nemôže to byť ďaleko. Tieto systémy veľký dosah nemajú.

Ako ho policajti našli?

- Pýtali sa v okolí. Susedka im však povedala, že tam chlapca nemá. Ja som sa snažil udržať naladený kanál a na zázname som počul, ako sa rozpráva s políciou. Potom sa začala hádka. Ukázal som to policajtom. Nakoniec prišli hasiči, otvorili komoru a chlapca odviezla sanitka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu