Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

EÚ poskytne Palestínčanom 650 miliónov dolárov

PARÍŽ - Európska únia poskytne Palestínskej samospráve na rok 2008 finančnú pomoc v hodnote takmer 650 miliónov dolárov. Pred začiatkom medzinárodnej darcovskej konferencie to oznámila v pondelok komisárka EÚ pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

Palestínčania od konferencie v Paríži očakávajú prísľub rozvojovej pomoci, ktorá by mala v najbližších troch rokoch predstavovať 5,6 miliardy dolárov. Medzi najdôležitejších prispievateľov na fungovanie Palestínskej samosprávy patrí EÚ. Rozsah európskej pomoci Palestínčanom pre roky 2009 a 2010 Ferrerová-Waldnerová nešpecifikovala, nakoľko ešte nie sú známe príslušné rozpočty. Komisárka však očakáva, že pomoc zo strany EÚ zostane aj v budúcnosti na podobnej úrovni.

Predstavitelia najväčších mocností a ďalší darcovia sa v nedeľu zhromaždili v Paríži pred konferenciou zameranou na získanie miliárd dolárov určených na naliehavú pomoc Palestínčanom. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa snaží získať celkovo 5,6 miliardy dolárov, ktoré by mali byť v rokoch 2008-2010 použité na boj proti chudobe, budovanie palestínskeho štátu a podporu mierového procesu s Izraelom.

Na jednodňovej parížskej konferencii sa očakáva účasť 90 delegácií z takmer 70 krajín, čím bude najväčšou svojho druhu od roku 1996. Konferencia má podporiť oživenie blízkovýchodného procesu, ktoré odštartoval novembrový summit v americkom Annapolise.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu